Утре е Нова година, а детето Ви продължава да си смуче биберона. При това Сара е  вече на три години. Но всички опити да я накарате да се откаже от навика се провалят. Не изглежда да се вълнува и от това, че приятелките й вече са го захвърлили. Сара настоява на биберона си. А пък Вие постепенно започвате да се боите, че никога няма да измъкнете проклетата залъгалка от устата й.


Какво да правите?
Хванете Сара за ръка и излезте заедно навън в студената новогодишна нощ. Клекнете до нея и й покажете звездното небе. Кажете й, че там горе живее нейният ангел-хранител, който винаги бди над нея. После погалете ръката й и я попитайте: дали не иска да подари на своя ангел-хранител нещо изключително ценно? Със сигурност той много би се радвал, ако получи като подарък биберона на Сара, и би го пазил извънредно много! Сара ще погледне замислено нагоре и в крайна сметка ще кимне одобрително с глава.
Как обаче биберонът ще стигне до ангела, който живее на небето? Въпросът не Ви изненада, дори го чакахте. С тайнствено изражение на лицето извадете една новогодишна ракета, завържете а нея биберона и я изстреляйте към зимното небе.
Поздравете се за успеха, но продължавайте да бъдете внимателни. През първия ден на Новата година избягвайте разходки из детската площадка или си отваряйте очите на четири! Овъглен биберон, завързан за изстреляна ракета, няма да представлява никак радостна гледка, освен това ще отвори нова глава в мъките Ви по отстраняването му.

Откъс от книгата ” Малък детски психотерапевт” на Йоханес Вилкес, изд. “Колибри”