Малко по-общи съвети за храната и приготвянето й:

Добре е да приучвате детето да се храни само от самото начало. Разбира се, има храни, които се предлагат с лъжица, като кашите, които Ви съветвам да приготвяте у дома. Не пречи да изкиснете от предната вечер две супени лъжици елда и да я сварите на сутринта. Плодовете, които може да прибавите към всяка каша е добре да са леко термично обработени, поне докато детето не навърши 8 месеца. Принципно не Ви съветвам да въвеждате плодове преди тази възраст, защото са сладки, децата ги харесват и отказват другите по-консистентни и различни на вкус храни. Ето една примерна схема – такава, каквато може да срещнете навсякъде. Но е добре да знаете, че това са само ориентировъчни храни и количества. Най-важното си остава детето. Именно за това педагогическото захранване, при което се дават „микродози“ (количеството, което можете да хванете между палеца и показалеца си) и захранването, водено от бебето, при което се дават парчета с размер, удобен за хващане от бебето, за да се храни само, са по-добрият избор за захранване.

5-6 месеца – каша – зърнена, безглутенова (ориз, елда, просо), зеленчуково пюре (картоф, тиква, тиквички, карфиол, пащърнак). Кашата или пюрето се приготвят с кърма или формула до желаната консистенция. Предлага се по 1-2 чаени лъжички за запознаване с вкуса.

6-8 месеца –  безглутенови каши, зеленчукови пюрета (броколи, авокадо, спанак, чушка, морков), термично обработени плодове (банан, круша, грозде, слива, ябълка). Консистенцията се сгъстява. Може броят на храненията да се увеличи до 2-3. Плодовете се въвеждат постепенно и от една ч.л. количестото се увеличава до ¼ или ½ чаша. Същото важи и за зеленчуците. Въвежда се само по една нова храна, като интервалите би следвало да са 3 дни за деца без проблеми и 5-7 дни за деца, проявили алергии.

8-10 месеца – каши прибавят се и глутеновите, намачкани плодове и зеленчуци, парченца хляб, добре сварени макарони за ядене с пръсти, твърди бисквити, сок – нецитрусов, жълтък, месо, сирене, масло; меки бобови.

Около ¼ чаша млечен продукт; ¼ до ½ чаша плод; ¼ до ½ чаша зеленчук; същото количество зърнена каша; месо – 1/8 чаша,  храните за ядене с пръсти да се предлагат самостоятелно

Ася Демирева, консултант по кърмене, сертифициран към Международния борд по лактация