Пост от групата на 1 наум

Здравейте! Моля да ми кажете бебе на 4 месеца и половина по колко пъти трябва да спи през деня? Откакто стана на 4м. нощното спане е нещо страшно. Първо започна да се буди в 5 – 6 ч и после започна да будува от 3 до към 4 – 5 сутринта.
През деня спи по 3 пъти, гледам да е будна поне по два часа и тогава я слагам да спи. Последното спане гледам да е приключило преди 18ч, слагам я да ляга към 20.30 – 21ч. Събира й се дневен сън около 3.5 – 4 часа, всеки ден различно. Пробвах по-малко сън през деня, пробвах по-рано да я слагам вечер и по-късно също, нищо не помага. Или се буди в 5 сутринта окончателно или се буди в 3ч. и беснее до 4 – 5ч. и после спи до 8ч.
Режимът през деня е според това дали е станала в 5 – 6 ч. или в 8 ч. Има си хапване всяка нощ в 3ч, може и 30 мл да са, но се буди да си пийне млякото. Къде бъркам?


Отговор от Ивелина Петкова – консултант по детски сън, бебеносене, кърмене и още много.

www.ivapetkova.com

Здравейте, Камелия. Бебетата на 4 месеца спят около 4-5 часа, най-често четири часа и половина. Вероятната причина за неспокойният нощен сън е недостатъчното количество сън за деня и натрупана преумора. Опитайте да правите 4 дневни дремки и интервалите да са 1:45 до 2 часа максимум. Следете сигналите, които детето Ви дава за готовност за сън – нефокусиран поглед, отпуснато тяло, желание да се храни. Опитайте 10 мин. преди всяка дневна дрямка да правите успокояваща рутина – да погушкате детето, да го разходите, да затъмните помещението. Пожелавам Ви успех!