Въпросът ми е относно варицелата. Можете ли да ми кажете няколко думи за това как протича, в какви срокове и кога децата са най-заразни за околните. Какъв е срокът на карантината и има ли как да облекчим дискомфорта. Също ме интересува как става заразяването и например, ако децата са в едно помещение, без физически контакт помежду си, също ли е опасно? Последно, кои са рисковите групи, за които трябва да сме най-бдителни? Благодаря предварително!


Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което протича с висока температура, понякога тежка интоксикация и характерен обрив. Причинява се от вирус, принадлежащ към семейството на херпесните вируси, поради което веднъж проникнал в организма, остава в него за цял живот. Това е причината години след преболедуване от варицела, да се разболяваме от херпес-зостер инфекция.

Заболяването е изключително заразно и се предава по въздушно-капков път, т.е. ако в едно помещение има болен човек, останалите, които не са боледували до момента, се разболяват в над 90% от случаите, независимо от това дали са имали физически контакт с болния пациент. След заразяването, започва инкубационният период на болестта, който продължава най-дълго до 21 дни. През целия инкубационен период, пациентът е заразен, независимо че все още няма никакви симптоми. От тук идва и голямото епидемиологично значение, защото заболяването се разпространява без дори пациентът да знае все още, че е болен. След като се появят симптомите и типичният обрив, човек остава заразен, докато не се покрие и последната обривна единица с круста (коричка). Когато всички обривни единици са завехнали, тогава се счита, че пациентът спира да бъде заразен.

Как протича?
Симптомите започват внезапно, остро, с повишаване на температурата, която в някои случаи може да бъде висока над 39 градуса, изразена обща отпадналост, появата на специфичен обрив, който започва като петънца и пъпчици и постепенно преминава във везикулозен (мехурчест). Обривните единици се появяват първо по главата – лицето и много типично – окосмената част на главата. Обривът е сърбящ, наблюдава се както по кожата, така и по лигавиците – устна кухина, хранопровод, лигавици на половите органи. Трябва да се знае, че обривните единици са също заразни, затова не трябва да се докосват от неболедували пациенти. Опасността от заболяването идва от усложненията, които настъпват понякога, а именно – първична вирусна или вторична балтериална пневмония, отити, вторично бактериално инфектирано на кожата, засягане на централната нервна система с развитие на менингити, енцефалити или церебелити. Поради това пациентите трябва да спазват постелен режим, с необходимите предписани медикаменти. Важно е да се знае, че две до три седмици след преболедуване от варицела, пациентите са със силно потисната имунна система и са податливи на различни вирусни и бактериални инфекции, поради което в този период трябва да има повишено внимание с достатъчно почивка, избягване на места с много хора, пътувания.

Предпазване от заболяването, ако не сме боледували, на практика е почти невъзможно, защото то е високо-контагиозно. През последните години навлезе ваксина срещу варицела, която, за съжаление, все още липсва в България, но я има в съседни на нас държави. Ваксината изгражда добър имунитет и е препоръчителна за деца, които не са боледували, както и за жени в детеродна възраст, които не са боледували.

По отношение на рисковите групи – това са деца с вроден имунен дефицит, дечица под 2-годишна възраст, възрастни пациенти, неболедували в детска възраст. Рискови още са възрастни пациенти, боледували в детска възраст, които имат диабет, сърдечни или белодробни заболявания, при които лесно може да се реактивира вирусът при контакт с дете, болно от варицела и да се развие херпес-зостерна инфекция. В по-големия процент от случаите, варицелата има доброкачествен ход и пациентите оздравяват в рамките на 10 до 14 дни след появата на първите обриви.

Отговорът е на д-р Радина Андонова, специалист по “Инфекциозни болести”