For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

 

0:00 Интро.

4:30 Кога и как започва отбиването?

9:30 Колко най-бързо може да се случи отбиването, ако обстоятелствата го налагат?

11:33 Как можем да намаляваме броя на кърменията?

14:10 До кога е необходимо млечното хранене? Какво следва, ако решим да отбиваме преди 2-годишна възраст?

16:25 Различни варианти на отбиване.

19:41 Причините за края на кърменето. Кое кърмене отпада първо?

34:40 Когато бебето престане да суче нощно време на по-голяма възраст, това означава ли, че това е краят на кърменето? Кога отпада нощното кърмене?

37:55 Коя е най-лесната възраст за отбиване на детето? Когато разбира, или, когато не разбира?

40:36 Какви са опасностите на много бързото заместване на млечно хранене с твърда храна преди навършването на 1 година?

43:50 Дете на 2 години и 10 месеца. Искам да го отбия, но не ми се получава. Постоянно търси. Как да се случат нещата?

46:00 Момче на 2 години. Продължаваме кърменето на обяд и вечер, както се успокоява и през нощта. В такъв случай как можем да прекратим кърменето?

48:52 За колко време е възможно да се промени начинът на приспиване при по-големи деца?

51:55 Момиче на 2 години и 8 месеца – опитах да отбия, но срещам голяма съпротива.

Момиче на 2 години и 8 месеца. Кърмя я само за заспиване и се събужда 1 – 2 пъти през нощта. Опитах да приключим, но срещах голяма съпротива. Не спира да плаче и да крещи и не заспива с часове. Вече е време да приключваме, но много се мъчим. Моля за съвет.

56:57 Ако ме вижда, иска постоянно да суче.

Дете на 1 година и 10 месеца. Пристрастено кърмаче. През нощта спряхме кърменето и вече не се буди. Идеята ми е до 1 – 2 месеца да го отбия напълно, защото се връщам физически на работа. Ако е при баба си, няма проблеми по цял ден да не се кърми. Но види ли ме и, ако е вкъщи постоянно търси да суче. Смятам, че не е вариант рязко да отбия. Как да продължа? Еможионалният елемент на кърменето.

1:02:24 Ако веднага не започна да го кърмя, започва рев. Как да премахна нощното хранене?

Детето ми е на 1 година и 2 месеца. Заспива сам. През деня не търси да суче. Кърмя го само нощем. Напоследък се буди по 2 пъти. Ако веднага не започна да го кърмя, започва рев, а той е доста гръмогласен. Ще съм благодарна на насоки как да премахна нощното хранене.

1:03:45 Вечер не пуска гърдата с часове и спи на гърда – вече много ми тежи

Момиченце на 1 година и 8 месеца. Заспива и спи на гърда. Вече много ми тежи и чувствам, че идва краят. Допреди 2 седмици сучеше, когато поиска, без режим. Отскоро се опитвам да наложа правила и ред. Остана кърменето само за заспиване и нощем. Притеснява ме, че нощем суче доста често и не приема нищо друго за успокоение. Най-лошото е, че вечер не пуска гърдата с часове, което много ме изтощава.

1:05:40 Честите нощни кърмения.

1:11:05 Какво се променя в нощните събуждания, когато спрем кърменето?

1:14:33 Как да премахна кърменето за приспиване?

Дете на 1 година и 3 месеца. Заспива с кърмене вечер. За момента това е изградена рутина, останала от бебешкия период. Искам да го отбия, но той не използва залъгалки. Имам чувството, че ме използва за успокоение. Как да променя вечерната рутина, за да успея да премахна кърменето за приспиване?

1:17:00 Психо-емоционалната страна на отбиването. Може ли детето да се травмира, ако отбиването се случи бързо, или е изцяло иницирано от майката?

1:18:19 Предстои ми да пусна дъщеря ми на ясла. Тя все още заспива само на гърда на обяд и вечер. Как мога да процедирам, за да помогна на дъщеря ми да заспива без проблем, когато ме няма?

1:20:49 Какво се случва с гърдите след отбиване?

1:21:55 Детенце на 1 година и 11 месеца – не искам да го стресирам с много неща наведнъж – отбиване и ясла.

Детенце на 1 година и 11 месеца. Ходи на ясла, но с големи паузи, заради боледуване. Кърменията са по 2 – 3 на ден. Все още не е свикнал с яслата. Не искам да го стресирам с махането на много неща наведнъж. Иска ми се малко по малко да вървим към края. Дори смятам, че организмът ми се подготвя, защото понякога нямам кърма. Какъв би следвало да е подхода ми?

1:24:17 Пролетта ли е най-добрият сезон за отбиване? Защо не през лятото?

1:25:50 Момиченце на 1 година и 1 месец не изяжда достатъчно голямо количество трърда храна

Момченце на 1 година и 1 месец все още няма заместено хранене. Храненето му е по-скоро опитване, но не изяжда големи количества. Храни се сам и се справя много добре. Вечер се буди по 2 пъти да хапва. Притеснява ме, че не изяжда достатъчно голямо кличество твърда храна.

1:27:53 Как процедираме, когато всяко пропускане на кърменето, води до запушване на канали?

1:29:07 Момиченце на 9++ суче по 2 – 3 пъти нощно време, но понякога суче по цяла нощ.

1:30:45 Какви средства можем да използваме за отбиване?

1:35:07 Кога спира да е полезно кърменето и вреди ли на майката?

 

Лектор: Ивелина Петкова, доброволен консултант по кърмене, сертифициран консултант по бебеносене, също и по сън, педагог, с допълнителни квалификации по Монтесори и ерготерапия и доколкото я познаваме, това вероятно няма да е всичко… майка на три деца и наш любим лектор.