Имам бебче на 2 месеца и 2 седмици. От скоро вече не ака всеки ден (по принцип прави 3 дни пауза, но днес вече е 4-ти ден без акан памперс). Изцяло на кърма е. Единственото, което се дава допълнително са капки витамин Д на Jamieson, по 2 капки на ден.
Знам че изключително кърмените бебета може да пропускат до 7 дни.
Въпросът ми е кога трябва да се притеснявам? Какво може да се предприеме? Да очаквам ли сега в горещините да прави по-големи паузи? Детето се чувства видимо добре, храни се добре, наддава, няма признаци да я боли корема и на допир не е твърд. Говорих с педиатърката. Според нея щом са минали 3 дни няма смисъл да се чака повече. Предложи да купя сливи и да ги свара със захар и да и давам само сока. Държа да чуя и друго мнение, защото според повечето статии, които намирам, това е съвсем нормално.


Наистина за кърмено бебе се счита за нормално да има изхождане веднъж на няколко дни, дори и 7-8 дни. Запек е много рядко да се случи на изключително кърмено бебе. Това е когато изпражненията са твърди и сухи, ако бебето се напъва много, изпитва болка. Обичайно, ако бебето е спокойно, наддава нормално, коремът е мек, изпуска газове, а когато се изходи е обилно и меко (като каша) то вероятно всичко е наред.
В повечето случаи след въвеждането на твърдите храни около 6-и месец, бебетата започват да се изхождат по-редовно. Някои майки споделят, че лек масаж на коремчето или движения на крачетата (колело) може да помогнат. Вариант е да обсъдите с педиатъра възможността да използвате бебешки клизми. Други родители са забелязали, че добавянето на подходящ пробиотик променя начина, по който се изхожда бебето. Даването на сини сливи със захар на толкова малко бебе може да не е добра идея. Това по същество е захранване, а сините сливи, освен всичко може да предизвикат доста интензивно движение на червата. Ако ползвате английски можете да видите и тази статия https://www.verywellfamily.com/breastfeeding-and-constipation-2634470#citation-1 – писана е от педиатър от Американската академия по педиатрия.

Десислава Пеева, консултант по кърмене, сертифициран към Международния борд по лактация