For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

 

Може да чуете отговор на следните въпроси в посочената минута:

3:00 С какво се маже след като сме минали през бебешко акне

Здравейте! Ние сме на 2 месеца. Mинахме през бебешкото акне, излекува се с едно кремче, което се използва само 7 дни. Можете ли да ми кажете след това с какво да мажа личицето. Благодаря!

5:00 Забелване и препоръка за специалист

Здравейте! Синът ми е на 1 г. и 3 месеца и все още членът му не е забелен. Досега сме се консултирали с личната лекарка, като последно търсих мнение и на друг лекар. Мазах го с крем по рецепта за известно време, като идеята беше той да разгради белтъците, за да може главичката да се появи. Това не се случи, единствено беше неприятно за детето. Така че спрях да го мажа. Моля, ако имате идея за добър специалист, който може да ни консултира и/или съответно извърши интервенция при нужда. Благодаря!

10:00 Може ли да кажете нещо за синехиите?

15:00 Ечемик на окото – дете на 1 година

Здравейте! Какво ще ми препоръчате при упорит ечемик на окото на дете на 1 година? Очен лекар ни изписа капки и мазило, но тъй като е антибиотичен продукт с кортекостероиди, е упоменато да не се използва върху деца под 2 годиним така че все още не съм го прилагала. Благодаря!

18:00 Изследвания заради съмнение за глутенова непоносимост и целиакия

Здравейте! Детето ми (на 1 година) отдавна е захранено с глутен (по схемата овес – ръж – ечемик – спелта – пшеница). Не е имала никакви реакции. Поради отказ от твърда храна гастроентерологът смята, че трябва да се пуснат изследвания за глутенова непоносимост и целиакия. Отделно е пуснато изследване само за хранителни алергии, към които съвпада пшеницата (тестът е отрицателен). Аз не виждам смисъл да се пусне такова изследване. Може би аз не съм наясно с някои неща, но и самият лекар в случая нищо не обясни, когато го попитах. Благодаря предварително. Благодаря!

23:00 Кърмене при наличие на кисти на яйчниците

Здравейте! Има ли трудности при кърменето при налични кисти на яйчниците? Мога ли да се подготвя и улесня някак този процес? Бременна съм в 5-и месец. Благодаря!

24:00 Бебе на 50 дни спи неспокойно и се буди често с рев, иска постоянно да суче

Здравейте! Бебето ми е на 50 дни, изцяло на кърма. От 2 дни спи неспокойно, на 10-15 минути се събужда с рев. Постоянно иска да суче. Усещат се газове в коремчето, не е акала от 2 дни. Криза на растежа ли е според вас? Какво ще ме посъветвате? Благодаря!

30:00 Отбиване или преминаване към тандемно кърмене?

Здравейте! Според вас коя е най-добрата възраст за отбиване? Какво мислите за кърмене по време на бременност и тандемно кърмене? Благодаря!

34:00 Достатъчна ли е кърмата ми, трябва ли да захранвам?

Здравейте! Имам син на 4 месеца и три седмици и е изцяло кърмен. Отскоро започна да се буди вечер през около час два да суче, както не го е правил дори, когато беше новороден. През деня се храни на около 3 часа. 7.600 кг. е, 65 см. Възможно ли е кърмата вече да не му е достатъчна и това да е знак, че е готов да бъде захранен? Благодаря!

36:00 Трябват ли ми силиконови протектори за зърна за първото закърмване?

Здравейте! Бременна съм с второ детенце. Първото успях да кърмя много малко, но ползвах протектори за зъзрна, тъй като моите са плоски, дори вдлъбнати, което ми попречи да закърмя през първите часове, а детето имаше страхотен сукателен рефлекс. Какво мога да направя сега или трябва да си подсигуря силиконови протектори още за раждането? Благодаря!

39:00 Трябва ли да стимулирам гърдите (кърма / коластра) преди да родя, ако имам планирано секцио?

Здравейте! В 37-ма гестационна седмица съм и след 2 седмици имам назначено секцио. Трябва ли предварително да стимулирам гърдите или да опитвам да изцеждам коластра? Или трябва да е след като родя, тъй като наистина имам огромно желание да кърмя, а се притеснявам, че като съм секцио може да нямам кърма. Благодаря!

41:00 Първото засукване и оригване

Здравейте! Ще бъда мама за първи път. Бихте ли ми казали как става първото засукване и след това изчакването на детето да се оригне? И, ако заспи по време на хранене, какво да направим, за да не се задави?

43:00 Кога да посетим офталмолог, ако имаме запушено слъзно каналче?

Бебето ми е почти на 3 месеца и се кърмим успешно благодоарение на вас. Питам обаче за друго – дясното око сълзи от раждането. Според педиатъра е запушено слъзно каналче – да промивам и масажирам. На мен ми се струва много дълго и ме притеснява вече. Кога е време за офталмолог?

45:00 Ако не ми дадат бебето веднага след раждане, проблем ли е това за първото засукване?

Здравейте! Имам въпрос относно първото засукване. В болницата, в която ще раждам, не дават бебчето веднага на майката, а след няколко часа. За жалост нямам опция за друга болница, тъй като е единствената в града. В такъв случай, има ли проблем при кърменето по-нататък? Знам, че златният час е доста важен, затова се и притеснявам. Благодаря!

49:00 Как да преминем от кърма на АМ?

Здравейте! Бебето ми е на 9 месеца, изключително кърмено е. Искам да го приуча към АМ, тъй като вече кърмата ми намалява, а и вече не е толкова обогатена предполагам. Захранено е на 6 месеца, обаче не иска да приема пюрета, каши и други храни, различни от кърма. С АМ е същото, категорично го отказва. Моля за съвет как да премине към АМ поне, пък към нормална храна е ясно, че ще отнеме доста време, докато свикне. Благодаря!

54:00 Плаче, дърпа се, не иска да засуква, кърменето е много трудно.

Здравейте! Имам бебе на 20 дни, плаче и се дърпа от гърдата с истеричен рев. Мислих, че я плашат силните струи, защото тогава най-често се пуска, но го прави и при други обстоятелства. Много е трудно храненето, защото плаче и не иска да засуква отново.

57:00 Бебе ака веднъж на 4 дни, понякога на 7.

Бебка е на 3 месеца. От втори месец спрях постепенно капките за колики, защото забелязах, че е спокойна. Седмица след спирането бебка спря да се изхожда – направи пауза от 7 дни, през тези седем дни беше напълно спокойна, пръцкаше и реших да я изчакам, тъй като и коремът беше мек. Всеки ден правя кръгови движения по часовниковата стрелка и движения с краката (колело), на 7-и ден бебка направи една огромна бомба, без никакво напъване и мрънкане. След това започна да се изхожда на 4 дни като отново е със спокоен корем. Трябва ли да се притеснявам? Благодаря!

58:00 Искам да кърмя, а ме е страх, че бебето няма да засуче.

Здравейте! Със сина ми имах много кърма, но заради инфекция го сложиха в кувиоз за седмица. След това не пожела да засуче. Ревеше от глад, заспиваше, но не искаше да суче от гърда, само от шише. Да кажа, че преди да го отделят от мен си сучеше много хубаво. След това предлагах постоянно гърда, но не искаше. За мен беше много изтощително да се цедя постоянно. Сега пак съм бременна и много искам да кърмя. Как да процедирам, ако това се повтори? Благодаря!

1:02:00 Тандемно кърмене и оригване на близнаци

Здравейте! Колко време след като се е наяло бебето трябва да се оригне и може ли това да изчака, ако кърменето е тандемно с близнаци и какви са начините за оригване на бебе, ако кърмя едновременно и едното е приключило първо? Благодаря!

1:06:00 След нахранване бебето продължава да търси гърда заради сукателен рефлекс

Здравейте! Бебето ми е на 3 седмици и 3 дни, кърмено от първа седмица. На 10-я ден върна роженото си тегло, а от изписването е качила 800 грама. В първите 2 седмици използвах помпа за стимулация, защото бебето беше сънливо. От седмица и нещо вече не използвам помпа, а бебето яде само от едната гърда на ядене и то само по 5 -6 минути. В повечето случаи след това проявява силен сукателен рефлекс и не заспива с часове – търси пак гърда. Как ще ме посъветвате да постъпя?

1:09:00 След изцеждане гърдите продължават да са твърди.

Майка съм на близнаци. От 1 седмица те са в кувиоз. Правя опити да изцеждам с електрическа помпа, като вече съм минала фазата с коластрата, но след изцеждане кърдите ми продължават в периферията да се чувстват твърди. Какво бихте ме посъветвали?

1:11:00 Бебе на 7 месеца се храни добре, но има големи паузи между кърменията. Ще ми намалее ли кърмата?

Кърмаче на 7 месеца. Хапва твърда храна 2 пъти през деня като яде с огромен апетит всичко. Поглъща по около 200 гр. храна наведнъж и въпреки желанието ми да го кърмя с всяко хранене, не мога да се вредя. Притеснението ми е, че с толкова големи паузи между кърменията, кърмата ми ще намалее. Освен това се събужда да суче по няколко пъти през нощта, а преди се будеше само по веднъж. Необходимо ли е да реорганизирам нещата покрай кърменето? Как бихте ме посъветвали да процедирам?

1:13:00 Мнение за хомеопатия – лекува ли бактериална инфекция

1:14:00 Компреси на гърди

Здравейте! Може ли да обясните за компресите на гърдите? Кога се правят студени и кога се правят топли? След раждането цедене ли препоръчвате или кърмене? Благодаря!

1:20:00 Как да си намаля кърмата?

Здравейте! Помогнете ми да си намаля кърмата. В началото трябваше да се цедя и да давам, а още от болницата имам страшно много кърма. Вече я върнах на гърда, като тя се наяжда само от едната, като даже не я изпразва, особено сутрин. Но не мога да си гледам детето. След ядене трябва да се цедя, защото иначе ще гръмна. Препоръчайте ми начин как да успея да намаля кърмата. Бебето ми е на 27 дни. Благодаря!

1:22:00 Бебето не иска да яде, въпреки сигналите за глад.

Здравейте! Моето бебе иска да яде, има сигнали за глад, но сложа ли го на гърда започва ужасно реване. Предполагам е период. Благодаря!