For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

0:00 Интро. Лектор: д-р Рисунова и д-р Борисова, директор на Банка за майчина кърма, специалист по хранене. Защо кърмата е най-естественото хранене? Как изглежда кърмата в отделните етапи на кърменето?
6:57 Условия за успешно кърмене. Какво е важно да правим през първите 2 до 4 седмици след раждането. Нощното кърмене. Начин на кърмене и пози за кърмене. Количества кърма. Имам ли достатъчно кърма? Установяване на лактацията – какво се случва с гърдите тогава? Наддаване на тегло на бебето.
27:30 Как да дарим кърма? Как се съхранява кърмата? Как най-правилно да стерилизираме помпата за кърма?
38:37 Как да получите кърма от Банка за Майчина Кърма? Някои съвети за пълноценно хранене на кърмачките. Какво можем и какво не можем да консумираме? Трябва ли кърмачката да приема хранителни добавки? Какво правим с другата гърда, когато бебето се нахрани само от 1-та? С какви храни да не прекаляваме по време на кърмене? Какви билки и чайове да отбягваме?
54:07 Близначета, родени в края на 6-и месец. Как могат да се закърмят бебетата след дълъг престой в кувиози и как да се съхрани лактацията, докато те са в болницата?
55:19 Задължително ли е честото изцеждане или доизцеждане?
58:00 Как да увеличим кърмата? Какво се случва с кърмата по време на растежните скокове на бебетата? В какви състояния има спад в количеството кърма?
1:02:16 Още някои съвети за съхранение на кърмата?
1:06:08 Хигиената на гърдите преди и след кърмене и профилактиката по време на и след мастит.
1:08:52 Бебенце на 17 дни, изключително кърмено и не е приемало добавка. Има по 6-7 напишкани и наакани памперса? Наддаването започна още в болницата. От два дни започна да е неспокойна следобед, няма колики. Плаче и иска само на гърда. Заспива бързо, но като я оставя на леглото, плаче. Може ли да иска да суче само за успокоение?
1:09:50 Размразяване и затопляне на кърма?
1:10:40 Пикантните храни по време на кърмене.
1:11:37 Рагади и намаляла кърма след изцеждане на помпа.
1:14:05 Къде можем да изследваме кърмата си? Необходимо ли е?
1:18:25 При трудно излизане на кърмата от гърдите – тънки струйки и малък брой канали. Има ли нещо, което може да се направи, за да се отпушат и другите канали? При първото дете беше същото.
1:19:25 Бебе на 33 дни само на кърма. От 1 седмица насам, когато бебето засуче, усещам иглички в другата гърда. Каква може да е причината?
1:20:36 Бебенце на 9 месеца със заместени хранения. Напоследък започна да отказва да се храни на обяд. Трябва ли да върна обедното кърмене?
1:22:12 Стерилизирането на помпата по време на болничен престой.