Синът ми е на 4 г. и ходи на детска градина. Прибра се вкъщи онзи ден и ме попита какви са маратонките му. Аз не разбрах съвсем въпроса и след известно разпитване ми стана ясно, че ме пита дали са му маркови маратонките. Оказа се, че в детската градина има няколко деца, които оценяват дрехите и вещите на другите и ги квалифицират по този социален признак. Направо побеснях. Не мога да Ви опиша колко много се ядосах, че на такава крехка възраст ми се налага да обяснявам, че не вещите правят човека и не цената на дрехите е важна за личността. Но се замислих за това, че не избираме средата, която обкръжава децата ни и подобни и други въпроси и прояви тепърва ще се навират пред очите ни. Та, въпросът ми е как да реагираме като явно не одобряваме поведението, възпитанието и ценностите на други деца и техните родители, без да влизаме в остри конфликти и без да става грозно?


Това е актуален въпрос за нашето съвремие. Индустрията е такава, че сме заобиколени от много марки и реклами. Нормално е на децата тези неща да им правят впечатление. Не съм сигурна, че тези дечица в градината влагат точно този смисъл, който Вие мислите, че влагат, но е хубаво, че тази ситуация се превръща в повод да поговорите с детето си. Мисля, че вече сте споделила Вашето виждане с него по подходящ начин и според Вашите разбирания и това е много ценно. Имайте предвид, че толерантността към различията се възпитава. По природа ние не сме толерантни, по природа различното се отхвърля. Можете да кажете на своето дете, че хората са различни и имат различни виждания. Когато детенцето порасне още малко можете да го учите как се бюджетира всяка покупка и как се избира според цена и качество спрямо семейния бюджет.
Тези ситуации могат да стават повод да говорите повече за Вашите разбирания, не толкова да оценявате тези на другите, така или иначе не можете да им повлияете. Както казвате сама, не искате да влизате в конфликт с други родители.

Михаела Табакова, психолог