Синът ми е роден нормално, в 39-а седмица без никакви усложнения. Той е изцяло кърмено бебе. Вече е на почти 7 месеца. В първите му месеци беше много неспокойно бебе, което започна да повръща и да плаче, когато се оригва. По съвет на нейния педиатър аз ограничих млечните храни, като постепенно намалих и употребата на телешко месо. Бих казала, че повръщанията и дискомфортът намаляха. Но в случаите когато повърнеше, течността имаше много силна миризма и петната върху кърпата за оригване оставаха след пране, като петна от белина. Захранихме в края на 5-и месец и всичко започна отново. Захранен е с домашно приготвени пюрета. До този момент е опитвал морков, батат, тиквичка, картоф, тиква и круша. Като тиквата и крушата въведох, защото не беше акал няколко дена. Пробиотик започнах да давам от 1 седмица(Bio Gаia) с надежда да се регулират изхожданията и да се намали дискомфорта, който показа. След захранването започна да се оригва много повече и да му се връща храна(не повръща), и да има много газове. Преди всяко оригване или пръцкане започва да плаче и да се извива назад, а понякога се събужда с плач и има нужда да се оригне, въпреки че го е направил няколко пъти преди да заспи. Тези симптоми са постоянни и без значение какво пюре консумира. В последните дни дори не си доизяжда пюрето. Започва с голямо желание, но като изяде 70-80 грама започва да се извива, да плаче и като го взема се оригва, но след това не иска да продължи. Пиенето на вода също е предизвикателство, защото той не обича никакви биберони и шишета. Давам вода с лъжичка засега. Започнахме опити с чаша 360 градуса. Наддава добре и е много жизнен, усмихнат и игрив до момента, в който не се появят газовете. Притеснявам се да въвеждам нови храни. Въпросът ми е дали има нужда да бъде прегледан от специалист и дали има нещо, което може да се направи, за да се намали този дискомфорт. Живеем в чужбина и посещението на специалист е само с направление. Смятате ли, че трябва да настоявам за такова от неговия педиатър.


Отговор на въпроса можете да чуете във видеото (16-а минута).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Отговори и коментари по въпросите дава Д-р Елени Пападополу, детски гастроентеролог, в рубриката „Попитай специалиста“, излъчвана всеки вторник от 14:00 ч., на живо в каналите на 1 наум