Детето ми е на 1.6 г. и все още го кърмя. Наложи ми се да съм на антибиотична терапия със Сефпотек, заради което ми препоръчаха да не кърмя.  Аз не мога да е изцеждам, просто не се получава при мен, по някаква причина. Притеснявам се, че вече 4 дни не съм кърмила, а искам да продължа да кърмя след антибиотика. Възможно ли е да си възстанови кърмата? Също ме притеснява, че кърмата в гърдите ми ще е на 4 дни и ще е застояла. А няма да мога да изцедя някакво количество преди да дам отново.


Разбира се, няма никакъв проблем да продължите да кърмите.
На първо място трябва да се отбележи, че предписаният антибиотик е съвместим с кърменето и не е имало нужда да се спира кърменето.

По отношение на опасенията за качествата на кърмата, застояла кърма няма, когато тя си е била в гърдите. Единствената възможност кърмата да се развали е да се изцеди и да стои повече от допустимото време, без да се консумира или съхранява правилно.

Сега може да имате известен недостиг на количеството и детето малко да се сърди, така че ако поиска и може, добре е да стимулира допълнително, за да я увеличи до нужното количество.

Относно възстановяването на кърменето, трябва да знаете, че природата има впечатляващи механизми за реакция във всякакви ситуации. Трудно е да се каже точно, но се предполага, че до 40 дни след окончателното спиране на кърмата, жената може да релактира. Т.е. да възвърне кърменето, ако желае.
При останалите животни не е така, клетките на лактацията бързо умират, но при хората се смята, че част от тях остават в латентно състояние за цял живот… Това може да обясни много феномени – например, че има документирани случаи бабата да може да кърми внучето или че жени с недостатъчна жлезиста тъкан със следващите си деца правят все повече и повече мляко с всяко следващо дете.
Стискам палци да се оправите бързо от болестите!

Десислава Пеева, консултант по кърмене