Въпросът е следният: кърменото ми бебе(в момента на година и един месец) наддава много. Изключително кърмена до 6-и месец, захранена с всичко и без проблеми с консумацията на твърда храна. Продължаваме кърменето на поискване, към момента има 6-7 кърмения на денонощие, предимно за заспиване и нощем. Проблемът е, че в момента тежи 13 кг и продължава да качва между 600гр и 800гр всеки месец. Наддаването не е от твърда храна. Давам й такава само три пъти на ден и то в грамаж по-малък, отколкото приемат връстниците й(150 гр на хранене), умишлено, за да не качва повече. Излиза, че скоростното покачване на теглото е от кърмата. Педиатърът ме съветва да намалявам кърменията, а да увеличавам твърдата храна. По ред причини не ми се иска да го правя в момента. Какъв би бил Вашият съвет? Срещали ли сте подобен случай и мислите ли, че това тегло трябва да ме притеснява? Срещала съм информация, че кърмените бебета не затлъстяват и не могат да бъдат прехранени, но това обикновено се казва за първите месеци и се очаква, че с времето ще се намали темпът на растеж. При нас обаче се запазва, дори след прохождането.


Отговор на въпроса можете да чуете във видеото (27-а минута).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Отговори и коментари по въпросите дава Ася Демирева, консултант по кърмене, в рубриката “Попитай специалиста”, излъчвана всеки вторник от 14:00 ч., на живо в каналите на 1 наум