Бебето ми е на 3 месеца. Още от болницата не искаше да засуче и затова бях принудена да се цедя и да го храня с шише. Изцяло е на кърма, но от шише. Единият ми въпрос е може ли да го накарам да засуче и ако може, как? Пробвала съм много пъти, но като усети гърда и започва да плаче. Пробвала съм и докато е още сънено и не се е събудило напълно да го сложа на гърда, но  резултатът е същия. Вторият ми въпрос е нормално ли е да яде през час-час и половина? Опитвам се да му дам водачка /когато е яло преди час/, за да изкара по-дълго време до следващото хранене, но когато усети, че е вода и започва да плаче. Възможно ли е да започне да яде на 3 часа и ако да, как?


Браво на вас, че вече толкова време се изцеждате и поддържате млякото- това е наистина огромен труд!
На първо място е важно да знаете, че хранене през час и половина е нормално за бебетата на кърма. Все пак обаче е важно какво количество мляко изяжда бебето наведнъж. Обикновено начинът да издържат повече е да им се даде по-голямо количество храна наведнъж.
Има различни техники, които може да се пробват за приучаване на незасукващо бебе обратно към гърдата. Процесът обикновено е дълъг и не много бърз и включва преценка на начина, по който се храни бебето с шише и необходими промени там, промяна на позиции и привикване към пози за хранене на гърда, оптимизиране на количеството кърма (ако не е достатъчно), задействане на рефлекса за протичане преди опита да се сложи бебето на гърда, преценка на момент, в който се предлага (често не когато бебето е гладно, а между храненията или в края на храненето), ритмично движение, разсейване и др. Понякога се използват силиконови зърна или системи за дохранване на гърда или комбинация от тези методи в зависимост от ситуацията. Затова е най-разумно да се обърнете към консултант по кърмене, с който да съставите индивидуален план и да следите процеса, като се заредите с много търпение и упоритост, тъй като обикновено минават поне няколко седмици опити до първите успехи.

Христина Янева, консултант по кърмене, сертифициран към Международния борд по лактация

Можете да се свържете с консултант от Националната асоциация “Подкрепа за кърмене” или Ла Лече Лига.
Ето и координатите им: https://1naum.com/%d0%b4%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%bc%d0%b8%d1%88-%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b5/
Консултациите към тях са безплатни по телефона и има доброволни консултанти, които могат да дойдат и на място в дома Ви, ако се налага. Отделно има и професионални консултанти, чиито услуги се заплащат. И двата варианта вършат работа, според ситуацията И си струват категорично.

Майката на Филип от 1 наум