Изключително болезнено преминава никненето на зъби, от четвъртия месец до момента. Давала съм всички видове хомеопатични таблетки/разтвори и гелчета, вкл. с лидокаин. Ефект почти никакъв.
Та проблемът е, че бебешорка не дава да й мия зъбите. Пробвала съм със силиконовия накрайник, с четка за бебета и с пръст – рев до небесата… Дори само при вида на четката, изпада в истерия…


Периодът на пробив е доста труден за родителите и за бебето. Безспорно. На пазара има много продукти, които частично облекчават процеса, но както сте забелязали, ефективността им е под въпрос. В тази посока, съвет по-скоро е трудно да се даде, защото различните деца реагират положително на различни препарати. За едни охлаждането е достатъчно, за други дори лидокаиновите препарати не вършат работа. Кураж и търпение! И това ще мине!

По отношение на миенето, е добре да се подходи по-дейно към решаването на този проблем. Универсална рецепта няма, но все пак опитайте:

  • Миенето на зъбките да е под формата на игра, детето да гледа всеки ден как майката и бащата си  мият зъбите! Може и да не е в банята.
  • Дайте й тя да измие Вашите зъбки. На децата този подход им харесва.
  • Отидете в аптека и й предложете тя сама да си избере четка. Предложете контролиран избор. Макар и малка, със сигурност ще посегне към някоя от предложените и поне ще я държи известно време. Което ще е крачка в правилната посока.
  • Използвайте гумени гризалки за игра. Може да си купите гумени четки за гризане и да й ги давате като играчки, извън банята.
  • Може да се окаже добра идея да въведете паста, ако все още не сте. Бебешките пасти, съобразени с възрастта, обикновено имат приятен вкус и децата ги харесват. Независимо от марката, пастата за зъби не трябва да съдържа флуор, за да може бебето да я гълта и да не се притеснявате от това.
  • Ако всичко това не проработи, на първо време, след хранене, детето да пие вода, чиста вода, без сокове и подсладени чайове!
  • Също може да яде повече твърди храни, очистващи храни, плодове и зеленчуци, като ябълки, моркови и др. Във връзка с това, ако не сте привърженик на захранването, водено от бебето и не вярвате в безопасността му, и най-вече, ако не сте давали на детето цели парчета преди, то трябва да внимавате малкото да не се задави, ако отгризе по-голяма част.

Успех и още веднъж, кураж!

д-р Вероника Живкова, стоматолог