For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

 

Занимания с бебето – как да прекарваме времето на будуване?

41:48 Освен с упражнения и четене, с какво друго бихме могли да се занимаваме с бебетоо, за да прекарваме времето на будуване смислено?

 

Бебе на 1 година и 6 месеца все още не ходи

51.58 Бебето ми е на 1 година и 6 месеца, но все още не ходи. Трябва ли да се притеснявам и как мога да му помогна?

 

Бебе лази по гръб

53:28 Дъщеря ми е почти на 7 месеца и от около месец лази, но по гръб. Обръщам я по корем и се опитвам да й показвам как да лази, но веднага се преобръща и започва по гръб. Повдига се с крачета и на глава и се избутва нагоре. Това нормално ли е и как мога да й помогна?

 

Бебе на 11 месеца не иска да се движи

57:21 Бебето ми е на 11 месеца и е доста лениво по отношения на двигателно развитие.  Не се надига, не се изправя, не проявява интерес да пълзи. Как бих могла да стимулирам развитието му?

 

Стегнати ръце на бебе на 5 месеца, което не се обръща

58:24 Имаме проблем с масажите, защото бебенцето ни трудно се отпуска, за да направим всичко, което педиатърката ни показа. На всяка консултация ни обяснява колко са стегнати ръцете и как трябва да ги отпуснем. Вече е на 5 месеца и все още не успява да се обърне. Има ли повод за притеснение и как да подобрим двигателната активност на детето?

 

1:00:26 Защо е важно детето да лази? Какви са пропуските, ако детето не е лазило? Как да наваксаме и компенсираме?

 

Лазенето – защо е важно?

1:00:26 Защо е важно детето да лази? Какви са пропуските, ако детето не е лазило? Как да наваксаме и компенсираме?

 

Как да помогнем на бебето да отпусне юмручетата си?

1:05:12 Как да помогнем на бебето да отпусне юмручетата си?

 

Как да къпем бебе на 6 месеца, което вече е 8 кг.?

1:07:06 Как да къпем бебе на 6 месеца, което вече е 8 кг.?

Почиствам и дезинфекцирам всичко, което бебето пипа

1:09:17 Как трябва да почистваме около бебето? Моето е на 7 месеца и съм направо вманиачена. Всяко нещо, до което се докосва се почиства и дезинфекцира предварително. Безопасно ли е да го пипам с мръсни ръце, когато сме навън? Вече се притеснявам дали не му вредя така.

 

До каква възраст продължаваме с масажите?

1:12:50 До каква възраст продължаваме с масажите?

 

Свити пръстчета на ръце и крака 

1:14:36 До каква възраст следва пръстчетата на ръцете и на краката на бебето да се разтворят напълно? Бебето ми е на 7 месеца коригирана възраст и 6 месеца – реална. Все още в някои случаи държи пръстчетата си свити.

 

Ходене на пръсти

1:15:45 Ходене на пръсти

 

Има ли ползва от активната гимнастика?

1:16:40 Има ли ползва от активната гимнастика?

 

Забавя ли развитието употребата на позиционираща възглавничка?

1:17:19 Забавя ли се развитието със завъртането, ако се използва позиционираща възглавничка за през нощта, като върху нея детето спи по гръб и може да си върти главата наляво и надясно. Детето е на 3++ коригирана възраст и 5++ реална възраст.

 

Активна на площадките, но не иска да върви (ходи)

1:17:49 Дъщеря ми е на 2 години и 8 месеца. На детските площадки е много активна – тича, скача, катери се. До площадката обаче иска да е или на колело, или да я нося. Не знам как да й въздействам. Когато я подканвам да вървим започва да пищи и да се тръшка.

 

Бебе на 7 месеца не задържа погледа си върху мен и не проявява интерес

1:19:49 Бебето ми е на 7 месеца. Всяка сутрин при събуждане ме “поздравява” с усмивка. Когато си играем се смее с глас, но рядко задържа погледа си върху мен. Също така не се обръща на името си. При среща с нов човек не проявява интерес, усмихва се единствено на хората от семейството и на кучето. Като цяло е по-инертен. Иначе сяда, върти се във всички посоки, наблюдава, хваща и с двете ръце и поема теглото си. Вероятно изисквам прекалено много, но ще съм благодарна да споделите опит, а защо не и полезна информация.

 

Проходило дете не иска да се изправя

1:21:08 Здравейте. Синът ми е на 1 година и 4 месеца. В момента е в процес на отпускане да върви сам. Вкъщи се пуска свободно, а навън малко го е страх, но и там започва да се отпуска. Проблемът е в това, че когато падне, не може да стане сам. Освен това, когато се събуди от сън, не може да се изправи сам в леглото. В количката си се хваща и се изправя, когато е в легнало положение, но в леглото – не. Пробвала съм какво ли не да го стимулирам. Ходили сме на невролог, заключението е, че всичко е наред и е мързелив. Лекарката не сметна, че има нужда от рехабилитация, или поне някакви упражнения. Не знам и аз има ли проблем и дали може да има чак толкова мързел. Притеснявам се, ако не може да става, какво ще правим когато тръгне на ясла, ако все още е така.

 

Дете на 2 години не говори

1:24:02 Детето ми е почти на 2 години и все още не говори. От време на време си бърбори нещо, но нищо конкретно. Разбира доста неща като го питам, може да посочи къде е кучето, котката, но не иска да повтаря след мен като го карам да казва мама, тати и т.н. Трябва ли да се притеснявам?

 

Дете на 2 години и 8 месеца не скача с двата крака едновременно – редува ги

1:26:50 Синът ми е на 2 години и 8 месеца. Все още не може да скача с двете крачета едновременно, а ги редува. Роден е недоносен в 27-ма седмица, 840 гр. 33 см. Проходи навреме, започна да се изправя също навреме, тича,а катери се, но това, че не може да скача с двете крачета ми прави впечатление. Все още не може да догони на височина връстниците си и изглежда на не повече от 2 години, дори по-малък. Като бебе беше с повишен мускулен тонус и сме провеждали 2 курса войта терапия. Също така все още не говори.

 

1:28:42 Бебето ми е почти на 2 месеца и много често се плези, понякога постоянно. Това проблем ли е и на какво е признак?

 

Бебе на 2 месеца се плези често

1:28:42 Бебето ми е почти на 2 месеца и много често се плези, понякога постоянно. Това проблем ли е и на какво е признак?

 

Спални чувалчета и обръщане 

1:29:21 Пречат ли спалните чувалчета на обръщането от гръб по корем? Бебето е почти на 5 месеца и все още не се обръща от гръб по корем. Това притеснително ли е? Има ли срок за този вид обръщане? Родена е секцио и е по-стегната в ръцете от самото начало. Обръща се от корем по гръб, защото не обича да стои по корем.

 

Стъпва настрани

1:30:45 Детето ми е на 1 година и 3 месеца и все още ходи с наша помощ. Стъпва леко като Чарли Чаплин и се притеснявам дали това ще се оправи. Също с лявото краче стъшва настрани. Ще се промени ли това, когато започне да ходи сама?

 

Бебето ми проходи, но иска да го носим

1:31:40 Бебе на 1 година и 2 месеца. Преди 2 седмици проходи, но все още иска да я нося почти постоянно. Дори вкъщи иска да ме държи постоянно. Какво мога да направя, за да насърча самостоятелността й? Освен това много се срамува от всички и постоянно се крие в мен. Никак не обича масажи и гимнастика.

 

Дете на 2 години удря, щипе децата и не е комуникативен

1:33:47 Детето ми е на 2 години. Доста често на площадките посяга и удря други деца, щипе ги и не е комуникативен. Четох, че това е нормално на тази възраст. По какъв начин мога да му обясня да не прави нищо от това? Всеки път говоря, обяснявам, повишавам тон, прибирам го от площадката.

 

Не може да спре нощното хранене, не говори, постоянно плаче и бута децата

1:34:36 Детето ми е на 2 години и 7 месеца. Не може да спре нощното хранене от шише. Това влияе ли на неврологичното му развитие? Не говори, припрян е постоянно плаче и бута другите деца.