For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

0:00 Интро. Лектор: д-р Жана Станева, неонатолог и педиатър, завеждащ отделение в УМБАЛ СофияМед.

3:40 Майчината кърма – най-добрият старт.

6:30 Ранно закърмване. Поставяне на гърда след раждане. Какво да правим, за да подпомогнем кърменето още в самото начало? Физиологично намаляване на теглото след раждане.

21:35 Какво се случва с лактацията след ранно поставяне на гърда? Наддаване в първите дни и месеци. Изхождания и пишкане в началото. Как да разберем дали бебето получава достатъчно количество кърма? Стига ли ми кърмата? Коластра, зряла кърма, кърма. Има ли нехранителна кърма?

25:30 Колко време да държим бебето на гърда в началото и как да редуваме гърдите? Колко кърмения трябва да има бебето в денонощие? Още подробности за кърменето. Как се променя времетраенето на кърменето с напредване на времето?

32:50 Кърмаческа стачка и как да подходим?

37:25 Застоя на кърма в гърдите – какво се случва с произвдството, ако бебето не успява да изсуче всичко?

39:05 До кога е препоръчително кърменето?

44:30 Регулацията на кърмата и какво да очакваме? Трябва ли да чакаме да се напълнят гърдите, за да предложим на бебето? Какво се случва при изпразване на гърдите? Рефлексът на млечната жлеза и кое е важно да знаем? Малките и големите гърди. При какви обстоятелства можем да очакваме проблеми с количеството на кърма или кърменето? При какви условия можем да добавим адаптирано мляко към млечното хранене на бебето? Наддаването на тегло в началото.

55:10 Смесено хранене и защо е важно да поддържаме лактацията?

57:50 Кърмене в началото – бебето иска постоянно да суче. Какво да правя? Сукателния рефлекс. До какво води ранното даване на адаптирано мляко? Как да възстановим или увеличим количеството кърма?

1:00:37 Бебе на 6 месеца. Родено 3.900, сега е 8.100. 9 кърмения в денонощие и 2 заместени хранения. Моята педиатърка ме посъветва да замена кърменето с даване на адаптирано мляко 5 пъти на ден, защото детето последния месец е качило само 400 гр. Трябва ли да последвам този съвет?

1:02:15 Бебе на 3 месеца качи само 370 гр. Предните месеца качваше по 800 гр. Трябва ли да се притеснявам?

1:03:10 След 20-я ден се регулира кърмата, но започва и повръщането. Кога повръщането е проблем? Повръщане на фонтан.

1:07:00 Проблем с щетовидна жлеза и недостиг на кърма. Как да процедирам?

1:08:08 Формата на зърната влияе ли на кърменето? Какво да правим, ако бебето не може да засуче добре?

1:09:50 Изцеждане след кърмене. Редуване на гърдите. Стимулиране на лактацията. Хиперлактация.

1:12:53 Сериозни проблеми, свързани с кърмене – мастит, запушвания, рагади, болки, млечница и др.

1:17:15 Физиологична жълтеница. Отложено клампиране.