Аз имам, относно миенето на зъбите – от два месеца вече активно ми отказва тази процедура и вече е толкова категоричен, че взима четката от ръцете ми и я замерва нанякъде. Пробвах много методи, тъкмо заработваха и пак в началото. Същото е и с гърнето – разбира какво е, какво правим там, но просто го отказва, категорично? Ще съм благодарна за мнение!


Доколкото разбирам детето си е правило тези действия, но по някъква причина спира да ги извършва?
Ако е така и не разбирам погрешно, може би причината е по-скоро психологическа,защото ерготерапията е заучване на дейности, които не могат да се извършат самостоятелно. Често в бебешкия пубертет децата отказват да правят някои неща, но това е свързано с отстояването на Аз-а им, а не с уменията. В този смисъл е добре да се потърси вариант за комуникация с детето. Без да се насилва. Ако може да е под формата на игра. И личният пример е важен. Можете да се опитате да купите нова четка и/или паста, като детето участва в избора им.
Бих препоръчала да вземете някъква детска книжка за зъбките и да му се обясни защо всъщност е важно да се мият зъбите. На тази възраст онагледяването има много добро въздействие. Същият подход върши добра работа и с гърнето.

Милица Соколов, ерготерапевт