Моля да ми кажете дали е вярно, че ако изляза в болничен по време на бременност (по общо заболяване) и го прекъсна преди 45-е дни преди термина, това ще доведе до по-малък размер на майчинството. Каква е разликата дали съм в болничен за целия сток на бременността или само за 2 месеца например? По какъв начин това влияе на размера на майчинството.


Преди няколко месеца имахме подобен въпрос, ето линк към отговора, https://1naum.com/ako-izlqza-v-bolnichen-po-vreme-na-bremennostta-mnogo-li-shte-mi-se-namali-maichinstvoto/.
Конкретно на писането Ви, има известна вероятност да се намали сумата, която ще получавате от майчинството си, но тя ще е съвсем минимално по-малка, тъй като майчинството се изчислява на базата на осигурителния доход 24 месеца назад от раждането. Когато Вие сте в болничен, получавате малко по-малко (70%през първите дни и 80% през останалото време), отколкото бихте получавали в противен случай. Но често се получава така, че процентът от брутното възнаграждение, което получавате по време на болничен за бременност, е по-висок от нетната Ви заплата. И разликата се неутрализира.
Ако може да Ви съдействаме с още нещо или ако Ви объркахме с този отговор (цялата документация около бременността и раждането е доста сложна), на разположение сме за допълнителни въпроси или информация.

Майката на Филип