Здравейте, отскоро започнах захранване на 6-месечното ни бебе по метода “Захранване водено от бебето”. Въпреки че не поема големи количества, всеки път откриваме парченца в изпражненията. Знам, че това е абсолютно нормално, но се възползвам от възможността да попитам специалист-гастроентеролог предлагането на парчета храна(не пюрета)създава ли проблем за храносмилането на детето? Обстоятелството, че намираме парченца в изпражненията, означава ли, че храната не е добре усвоена?


Здравейте, тъй като децата на тази възраст започват да учат да дъвчат храната, в началото не успяват и поглъщат по-големи парчета. Тези парчета се усвояват по-трудно-съответно храната не е добре усвоена-затова ги виждате в изхожданията. Постепенно като се научи да дъвче по-добре няма да има парчетата. Те имам много да учат за да синхронизират всички мускули участващи в дъвченето и гълтането. Не съм привърженик на храненето водено от детето. Имала съм деца които задържат теглото в този период на това хранене.
Ако се задържат тези парчета може да се консултирате с логопед по храненето за упражнения за процеса на дъвчене и да преминете тази фаза. Дори и като порасне ако глътне по-голямо парче винаги може да го видите в изпражненията. Ако са единични случай не дразни храносмилателния тракт, но ако е редовно това може да доведе и до негови нарушения в функцията му.

Отговори и коментари по въпросите дава Д-р Елени Пападополу, детски гастроентеролог, в рубриката „Попитай специалиста“, излъчвана всеки вторник от 14:00 ч., на живо в каналите на 1 наум