Домакинските дейности са страхотен начин да насърчим самостоятелност, чувство за отговорност и усещане, че детето е пълноценен член на семейството и неговото присъствие е много важно. Домакинските дейности са и отлично средство за развиване на детските умения, без да има нужда от специални приготовления или материали, това се случва естествено в тяхната ежедневна среда.
Опитах се да направя списък с дейности, съобразени с възрастта на детето, но нека не забравяме, че децата се развиват със свой собствен темп и всяка дейност може да бъде адаптирана, така че да е съобразена с възможностите на всяко дете. 1,6 г. – 3 г.
● Хвърля памперс в кофата (хвърля каквото е необходимо в кофата за боклук)
● Избърсва плочките в банята, докато се къпе
● Избърсва предното стъкло на печка, хладилник, врати на стаи с различни по големина влажни кърпи
● Вдига и подава играчки от пода, с цел да бъдат прибрани в кош или шкаф
● Бута коша с пране, за да бъдат простряни дрехите
● Подава щипки за пране
● Подава/подрежда книги в кошница или шкаф
● Полива цветя с малка лейка
● Оставя мръсни дрехи в кош
● Мие с гъбичка малки предмети
Включвайки децата в ежедневни домакински дейности, родителите създават предпоставка децата да преживяват и учат по естествен път неща като: голямо, малко, тънко, дебело, форми, цветове, задаване на въпроси, любопитство, броене, букви, различаване на звуци, миризми, текстури.
Съвсем скоро, бях на домашна консултация, на която майката – много сладка, грижовна дама – ми сподели, че докато нейното детенце е било съвсем малко (0-1 г., 1,6 г.), тя е обръщала внимание само на това детето да е нахранено, да е здраво и да е чисто. Всеки път, когато детето започвало да търси/иска нещо с поглед/жест, тя започвала да предлага всичко, което тя самата предполагала, че то може да иска в този момент. Несъзнателно, тя е отнемала възможността детето да положи усилия да изрази желание, да потърси, да е самостоятелно, да е търсещо и люпопитно, а именно тези умения/преживявания са в основата на нашата природа. Разговаряхме много с майката и бащата защо е важно да оставяме децата да “дерзаят” понякога, те бяха като “събудени” и поеха един нов активен начин на отглеждане и възпитание, за което им благодаря!
Успех и не забравяйте да играете с децата!

Руслана Анастасова, ерготерапевт