Големият кошмар на всеки родител – избити зъбчета. Периодът на най-активно никнене на зъби съвпада с този, в който децата се учат да ходят. И понякога стават инциденти. Какво да правим, ако детето падне и счупи зъб? Какво да очакваме? Какво се вижда? Какви са последствията?


Травмите при децата са най-чести в областта на предните зъби, най-вече на горните резци. Зъбите могат да бъдат наклонени (луксирани), могат да бъдат избити (цялото зъбче го няма), вбити и фрактурирани (счупени или наранени).
При всички положения трябва да се посети стоматолог. Прави се снимка, за да се оценят щетите и да не се пропусне нещо.

Как се действа?
При избито зъбче се прави консултация с ортодонт.
Когато зъбчето е вбито навътре – това е най-лошият вариант, защото има опасност от засягане на зародиша на постоянния зъб.
При фрактура, зависи от фрактурата – ако е тежка, може да се наложи вадене на зъбчето, за да не навреди на постоянния зародиш. Може дефектът да е само козметичен, но дори тогава се наблюдава, защото може да се развие проблем. В други случаи – може да се наложи и лечение, изграждане и дори корона и фасета, независимо, че става въпрос за временен зъб. Той също е много важен.
Разбира се, може травмата да е малка и да не се налага нищо от гореизброените сериозни интервенции. Когато зъбчето няма нужда от лечение, само се наблюдава. Следим за промяна в цвета, болка или други симптоми.

д-р Вероника Живкова, стоматолог