Обикновено най-сериозните проблеми са точно преди пробива на зъбчето и т.нар. прорязване на венеца. Те могат да траят от няколко дни до няколко седмици. Тогава може да се очаква: раздразнителност, засилено слюноотделяне, повишаване на температурата, повръщане, червен ореол около дупето на бебето, често бъркан с подсичане, бистър секрет от носа, разстройство, еднократни повръщания, силен плач – както в будно, така и в състояние на сън. Най-важно е да знаете, че в този период имунитетът на децата е намален, заради пробива и е добре да ги пазите.

Буквално всичко ядливо и неядливо ще бъде в устата на детето. Това е нормално, няма смисъл да се борите срещу него.

Как да им помогнете?

Това, че са изнервени ги прави гушливи, затова гушкайте и проявявайте търпение. Който кърми знае, че това е едно от най-добрите средства. Което спестява много плач и безпокойство. Масажи и студени чесалки обичайно са средства, които помагат.

 

!!!Не е добра идея да се опитвате да сваляте температурата (когато е ниска, до 38 градуса) с медикаменти, тъй като смисълът й е да предпазва организма по време на този така неприятен момент.

 

 

На пазара има няколко групи медикаменти:

  • Едните са хомеопатични и са под формата на разтвор или таблетки, които се разтварят. За тях трябва да знаете, че действието им е с натрупване.
  • Втората група, най-общо казано, са на билкова основа. Най-често съдържат лайка в комбинация с ружа, левоментол или други облекчаващи, антисептични и охлаждащи вещества. Има ги във формата на таблетки за разтваряне и пиене и под формата на гел за локално приложение.
  • Третата група, тежката артилерия, съдържат лидокаин, който има за цел временно да намали чувствителността на нервните рецепторите и буквално обезболява. Макар да няма регистриран случай на предозиране с препарат на лидокаинова основа, предназначен за облекчаване на никнещи зъби, все пак не е добре да се прекалява. Обичайно дозировката е по около грахово зърно 2-3 дневно, за период до две седмици.

Съветът е одобрен от маг. фарм. Вера Кузманова