0:00 Интро. Гост: д-р Иванка Янкова, педиатър и неонатолог с много опит и голямо сърце.

3:00 Става въпрос за бебе на 11 месеца, което все още не плаче със сълзи. Очите му се навлажняват понякога, но все още не сме виждали сълзи. Какво може да означава това?

8:00 Георги е на 9 месеца и половина, захранен е от 6-ия месец, изключително кърмен. Яде по много малки количества, буквално няколко лъжички, много рядко се случва да изяде 100 гр. пюре. Давам му предимно пасирани или готови пюрета, защото моите категорично не ги яде и така много рядко успявам да му дам някакво месо, яде винаги по много малко. Правихме кръвни изследвания – желязото и хемоглобина са на долната граница, другите показатели са ок с леки разминавания някои. Моля за съвет?

13:00 Бебче на 5 месеца и три седмици. Още преди захранването се изхождаше през ден (изцяло на адаптирано мляко е – 5 хранения по 150лм от хип комбиотик ). Преди захранването последните седмици ставаше все по-трудно (веднъж на три и после веднъж на 4 дни с напъване и плач, масажи, гимнастика и топли вани). Започнах захранване с тиква и малко масло, вече сме на 6 лъжички, но пак я мъчи запек. Сега вече и масаж и топли вани не помагат. Предлагам вода, но максимум изпива 20 мл на ден. Снощи сложихме Мелилакс половин клизмичка, изходи се, но много малко (при положение че вече три дни яде и тиква и не е акала от 4 дни). Според педиатъра ни трябва да продължавам с Мелилакс, но се тревожа, че това може да доведе до привикване.

17:00 Искам да попитам с какво се борите срещу комари и насекоми в дома при деца над 6 месеца. Целогодишно изниква по някой комар в нас и не знам какво да купя. Имаме ултразвукова машинка (уж безвредна за деца, ама безполезна).

19:00 Някой изследвал ли е бебето си за COVID-19? Къде и как става най-лесно и безопасно? 29:00 Моля кажете с какво да мажа за да мине най-бързо. Кожата на гънката се бели. Дали в такъв случай са подходящи кремове на цинкова основа. При намокряне бебето плаче, което ме насочва че я щипе.

33:00 Здравейте! Как и с какво трябва да се почиства лицето на новородено? Трябва ли да се маже с олио или крем?

35:30 Бихте ли дали информация за дефицита на витамин Б12 при бебета. Какви трябва да са нормалните стойности и как да го лекуваме? Синът ми е с 82 mnol/l кърмено бебе на 7 месеца е с АБКМ и при мен се откри дефицит също.

42:00 Как да разпознаем млечницата?

45:00 Здравейте, бебето ми е на 9 месеца, от два месеца има пъпки, които са само на бузките и брадичката, сутрин са по-зачервени, докато следобед са не така ярки, на пипане са релефни, не го сърбят, не му създават дискомфорт. Мислих, че са бебешко акне, а на 6 месеца на прегледа докторката не им обърна много внимание, като я попитах. Тя каза просто обрив.

50:00 Предстоят ни първи ваксини и искам да попитам препоръчва ли се приемане на нещо преди и след поставяне на ваксината за по-лесно приемане?

59:30 Синът ми има лек секрет в носа. Изписаха ни ампула калциев глюконат по 5 мл. на ден. Добре ли е тази доза?

1:00:00 Бебето ми е на 8 месеца. Много често чуваме пукане на костите при движение или при гушкане на бебето. Личната лекарка не ни посъветва нищо. Да се притесняваме ли? На какъв специалист да се заведе, ако е нужно? Възможно ли е да е липса на хранителни вещества? Кърмена е с 2 заместени хранения.

1:03:30 Кога трябва да се спре даването на вит Д? Вече идва пролет. В момента давам по 1 капка на ден, но все повече излизаме навън.

1:05:00 Здравейте, бих искала да попитам доктор Янкова какво е мнението й за даването на пробиотик тип B Infantis на новородени като превенция на стомашни неразположения?

1:08:00 Здравейте, имаме бебче на 4 месеца. В началото давахме капки за колики в комбинация с пробиотик, капките ги спряхме още преди месец и половина, а пробиотика – преди седмица – от тогава забелязваме, че бебчето ни пропуска ден-два изхождане и акото му е доста по-кашесто – цветът е нормален – горчица.

1:09:00 Здравейте, нашият въпрос е свързан с дете на 1 г. и 10 м. Махнахме биберона преди 10 дни. Едва ли има общо, но е започнала да се тръшка, като не мине нейното или като си тръгваме от люлките започва крещене. Говоря й че тате ни чака и какво ли не, но не се справям. Нормален период ли е? Всички ли минават през това и има ли методи за справяне?

1:11:00 Бебето на един месец лежи в 95% от деня на дясно, колкото и да го въртя все се обръща на дясно и съответно и ушенцето му се прегъва. Не виждам да изпитва дискомфорт. Какво мога да направя или към какъв специалист да се обърна?

1:15:15 Здравейте, може ли съвет за детенце на 2 г., тръгващо на ясла, каква превенция може да се направи, за да се избегнат или поне намалят вируси, температура и сополи? Детето ми 2 дена ходи на ясла, после една седмица и половина беше вкъщи с температура и сополи, а по принцип до сега не е боледувала.

1:22:00 Какво мислите за биберона – да се въвежда ли, или не. Става въпрос за бебе на 2 месеца като опит за приспиване, защото заспива само в слинг или на гърда и като се остави да легне се събужда.