Синът ми няма 1.5 години, но е напълно осъзнат да разбере разликата, когато му се поставят граници и когато всичко е позволено. И, може би, донякъде приемам, че внуците е нормално да бъдат глезени от бабите си, но неговото поведение почва да ме тревожи, а липсата на желание от страна на майка ми да ми съдейства ме обижда и изнервя едновременно. Задавам си въпроса нормално ли е да се притеснявам за възпитание на тази ранна възраст и в какви граници?

Когато той е в нейното присъствие става буквално друго дете! И не, да не ме разберете погрешно, радвам се, че я търси, нарича ‘Баба, Бабии!’, но това, че се превъзбужда изключително много ме притеснява. Става неспокоен, търси нейното внимание постоянно, игнорира ме, когато му кажа да е внимателен(когато търси нейното внимание, бутайки, дърпайки нещо), иска тя да го носи на ръце, пищи като не му се даде. Дори и театрално пада, викайки ‘Бабии’, когато иначе в други обстоятелства става сам.

Нейното поведение е за мен неприемливо. Угажда му, веднага се разтреперва при негово падане (буквално, вайкайки се ”лелеее, детето падна!!!”), носи го на ръце постоянно. Дава му скришом неща, които много добре знае, че аз не му давам. При забележка и опит за разговор с нея ме игнорира, казва, че преувеличавам и буквално си прави каквото си иска.

Резултатът е едно превъзбудено дете като се приберем с него при баща му, което един час пита за баба и буквално по цяла нощ се стряска, проплаква, мята се и не спи. На следващият ден е крив, плаче, сърди се и това се повтаря всеки път.

Аз съм объркана как да постъпя и къде са границите… Самата аз съм страдала от емоции и липсата на емоионална интелигентност, поради дълбоки липси в моето възпитание и изпитвам страх това да не повлияе на сина ми при неговата комуникация с нея. В нейно присъствие аз ставам изнервена, което влияе и на него.


Отговор на въпроса можете да чуете във видеото (1:17 минута).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

 

Отговори и коментари по въпросите дава Елена Дражева, психолог и психотерапевт, в рубриката “Попитай специалиста”, излъчвана всеки вторник от 14:00 ч., на живо в каналите на 1 наум