For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

 

Отговор на следните въпроси можете да чуете в съответната минута:

 

0:00 Интро. Гост – Мая Василева.

6:52 Защо поведението е свързано с развитието?

20:06 Разликата между децата. Родителите и децата.

28:00 Как се изследва развитието на нервната система? Към какъв специалист да се обърнем, за да разберем на какво ниво е зрялостта на нервната система на дете?

33:50 За непотиснатите рефлекси и отражението им върху съня.

38:00 Дете на 2 години пищи за всичко, тръшка се, мята се, удря се.

Моят мъник скоро стана на две години и всеки ден е различен. Много общително и будно дете в целия му блясък, но напоследък започна да пищи за всякакви неща, които не му харесват. Не иска да спи – писка, не иска да яде – писка, нещо не му изнася – пак пищи. Също започва и да се мята и да се удря, когато не му изнася. Когато сме навън, не иска да върви и често го нося на ръце, ако не сме с количка. Пробвах и с колички за бутане – тип играчки и скутери, но пак не иска да върви. А ако отказвам да го взема започва да се тръшка по тротоарите или да се сърди и да върви, накъдето му падне и започвам да го гоня, за да го хвана и започва нова порция писъци и мятане. Аз се грижа през цялото време за него, като таткото го вижда само вечер, защото работи и през почивните дни, но не мога да разчитам особено на него. Заиграва се, но за малко, защото детето пак тича при мен, а не иска таткото да го храни или приспива, защото изпада в истерия. Опитвам се да обяснявам, че не е хубаво, че ще се нарани, а когато се удря нарочно идва и иска да го гушкам, защото знае, че ще го взема, а така трудно върша нещо из къщата. Да допълня че наистина много му обяснявам спокойно, или ако изпадне в истерия, чакам да отмине и пак обяснявам, но вече ми идва в повече. Пускам му и детски филмчета, когато наистина не се отлепя от мен и мрънкането е едва ли не нон-стоп. Не мога да разчитам и на близки, защото живеем в чужбина. Дали е просто някакъв период и да изчакам да отмине?

42:49 Бебе на 2 месеца – как да й помогна да си надига главата, да посяга към играчки?

Бебе на 2 месеца и половина, доносено, родено секцио. Как мога да я стимулирам да посяга към играчки и рано ли е още за това умение на този етап? Трудно й е да надига глава, когато е по корем без помощна възглавница. С възглавница под нея се справя добре и се надига без проблеми. Има ли техники / упражнения, които мога да прилагам, за да успява да се надига без помощта на възглавница?

44:50 Синът ми е на 1 година и 6 месеца и все още не може да се изправя.

Синът ми е на 1 година и 6 месеца. Притеснява ме факта, че не може да се изправя сам, не желае да стои на колене и от там няма как да се изправи. Посетихме невролог още когато беше на 1 година и каза, че няма нищо притеснително. Даже и на никакви упражнения не ни изпрати. Но мен вече ме тревожи това, че не се изправя. Уча го как, но не иска да възприеме. Иначе върви сам, бяга даже, но падне ли – там си остава. Движи се като се плъзга по дупе, но стига до някъде и край. От няколко дни се опитва да сяда без да се е хванал някъде и горе долу взе да му се получава. Педиатърката не вижда проблем и не знам дали има смисъл да го водя пак на невролог? Слушах лекциите ,играем на земята и правя опити да го слагам по колене ,оставям го сам ,но резултатът е ,че или реве истерично или се отказва и си играе. Не е лазил , въпреки всички опити от моя страна.

48:51 Детето ми не разбира как да играе със сортери.

Детето ми е на 1 година и 10 месеца и още не може изобщо да разбере как се играе със сортери. Няма представа от форма и дори като му покажа кое е мястото, в което трябва да пусне формичката, пак само натиска без изобщо да погледне как трябва да се завърти. Нормално ли е за възрастта?

51:47 Кога детето започва да хваща топката, когато му се подава?

Моето дете е на 2 години и 6 месеца и още държи ръчичките разперени, без да се усеща, че хвърлям топката. Искам да знам дали не прибързвам с очакванията си? Искам да отбележа само, че не забелязвам някакви други забавяния или дефицити, даже е свръх енергично дете.

53:36 На каква възраст е нормално бебето да започне да сочи с пръст? Важно ли е?

57:08 Детето ми е на 8 месеца и все още не лази.

Доносено, дори преносено с 5 дена бебе на 8 месеца. Знаех, че бебетата, трябва да се слагат на крачета за няколко секунди, за да се изтласнат, като вид гимнастика. Той стои прав на крачетата си буквално от родилния дом. С времето това му стана едно от любимите положения. От третия месец започнах да му подавам ръце, да се набира сам до седнало положение. От 6 месец си го държах седнал в мен. Прекарваше по 2-3 часа сумарно под активната гимнастика на леглото, като се търкаля там на воля. Стои и в шезлонга, докато свърша нещо из вкъщи. Имам дъщеря, с която имат 2 години и 2 месеца разлика и честно казано занимания с него не мога да кажа, че има. До към 4-5 месеца правех гимнастика с ръцете и крачетата му. Сега на 8 месеца, когато го сложих седнал на земята, го оставих, без да го подпирам с тялото си и той се задържа. Сам не може да се надигне да стане, не прави опити да се хване и надигне. Обича да играе на активната гимнастика, ако иска да стигне нещо, се търкаля некоординирано, докато го стигне. Ако е в настроение ритка с крака и така се забавлява сам, иначе без гимнастиката не иска легнал.

На земята имаме килим, детско килимче и от подовите настилки – тип пъзел. Поставям го така, че да усеща и трите материи и му харесва да дращи по тях, но за кратко. Основно е в седнало положение и играе като думка с играчките и на крака. При всяка възможност го оставям на леглото. На земята само, ако и аз съм в стаята, заради сестра му.

1:01:23 Момиченце на 4 месеца с плоска главичка – как да помогна?

Момиченцето ми е на 4 месеца и от 2 месеца се борим с плоската главичка отзад и няма подобрение. Спи на възглавничка с дупка, въртя я през деня като спи, но няма подобрение. Чувствам се виновна, плача всеки ден като я гледам и се опитвам да поправя нещата.

Има ли шанс това нещо да се оправи?

1:03:25 Момченце на 1 година и 20 дни все още не ни разбира и не назовава конкретни думи.

Имам момченце на 1 година и 20 дни. Много весело и любопитно дете. Притеснава ме, че сякаш не разбира думите ни все още. Има лепетна реч от 8-я месец. Не казва думички. Има само имитация на звука на кончето като цъка с език, но мисля, че не назовава конкретно кончето, защото го прави на всички картинки от книжките или само като види книжка. Иначе обича да ни имитира – когато бръмча с уста и почва да бръмчи и други, имитира и действията ни. Маха за здрасти и за чао, показва колко голям ще стане, но само ако ние махаме или показваме първи. Знае си името, почти винаги се обръща на него, реагира и на „не“. Не съм сигурна, че разбира друго. Питаме го къде е мама и не поглежда към мен, същото и с къде е тати, къде е топката и т.н. Живеем сами и намаме много социални контакти, ако има значение. Има ли повод за притеснение според вас?

1:10:49 2-годишно дете с проява на агресия.

Детенцето ми е на 2 години и понякога проявява агресия, особено в моменти, в които не получи това, което иска. През повечето време плаче и се инати като повечето пъти това е придружено с истерия. В дадена ситуация, в която казвам „не“ на нещо, той започва да крещи. Изчаквам и обяснявам, но той изобщо не иска да чуе или разбере. Агресията се изразява в удряне.

1:17:53 Дете на 2 години и 1 месец проявява силна емоция и стиска силно децата.

Детето ми е на 1 година и 1 месец и понякога в общуването си с други деца започва да ги хапе, скубе, стиска силно, бута. Това го прави и в момент на силна емоция.

1:22:00 Бебенце на 2 месеца иска да сяда – какво да правим?

1:23:03 Пречи ли повиването на инхибирането на рефлекса на Моро?

1:25:00 Кога да очакваме детето да започне само да посяга за играчки и да се обръща?

1:26:44 Бебе на 6 месеца се придвижва с колене във въздуха.

Бебето ми е на 6 месеца и се опитва да лази. Застава на 2 ръце и 2 крака, но не и на колене. Дупето е вирнато във въздуха и се придвижва с приплъзване. Успява да седне. Опитвам се да му държа крачетата, докато се движи, за коленцата, но за сега без особен ефект.