Имам близнаци (момчета) на 3 години и 4 месеца. Още от бебета (6-7-месечна възраст) ги свикнахме да спят сами и на тъмно. От няколко седмици обаче единият от близнаците не иска да заспива на изгасена лампа. Протестира и плаче, дори когато лампата в съседното помещение е светната и вратата е отворена, т.е. в стаята е сумрачно, но всичко се вижда. Имаме същите проблеми и рано сутрин, когато естествената светлина все още не е достатъчно силна. (През нощта, когато и двамата са заспали, аз гася лампите.)
Чудя се как да реагирам и какво да направя!
От една страна се притеснявам, че ако настоявам да заспива и да спи на тъмно, може да задълбоча проблема и той да започне да изпитва ужас от тъмното.
От друга страна да се спи на светло не полезно за здравето – свързано е с естествения синтез на мелатонин в организма.
Освен това, когато е светната лампата в стаята, силната светлина пречи на братчето му да заспи. Те двамата спят в една стая и ако ги разделя, мисля, че ще създам още по-голям проблем. Компромисното решение обаче – стаята да е слабо осветена – не върши работа.


На всяка възраст децата винаги успяват да ни изненадат с нещо, особено когато са две! Променят се навиците им, вкусовете, предпочитанията… И на нас, като родители, се налага да се съобразим с новата ситуация или да помогнем на малчуганите да я осъзнаят по-добре и да преминат през нея по възможно най-лесния за всички начин. Децата често се страхуват от тъмното, макар за нас това да са неоправдани или нелогични страхове. Понякога най-голямата помощ, която можем да им окажем, е просто да обсъдим с тях какво ги плаши, и без да налагаме нашите доводи, да се опитаме да вникнем в казаното. А после да им обясним по разбираем за тях начин как да се преборят със страховете си, като дори им помогнем! Правилно е усещането Ви, че ако настоявате детето да спи на тъмно, „защото няма нищо страшно“, може да постигнете по-скоро обратен ефект. Вместо това, опитайте да поговорите с него през деня, когато е по-спокоен, а не вече сънлив и уморен, какво точно го притеснява при заспиването вечер? Дали е имало някакъв епизод, на който Вие не сте обърнали внимание, но го е притеснил? Какво според него се случва в тъмното? Дали има нещо, с което можете да му помогнете, за да преодолее страха си? И понеже има и братче на същата възраст – попитайте и него, включете го в разговора и в търсенето на решения. Децата имат много богата фантазия и понякога не е нужно да им противоречим с доводи „на големите“, а просто да усетят, че сме на тяхната вълна, разбираме страховете им и искаме да им помогнем. Винаги се сещам за един пример, при който родителите на детенце, което го е страх от „чудовищата в тъмното“ бяха изработили и оцветили заедно с него, специален „спрей за чудовища“, който да държи до леглото си, за да ги пръска и гони при нужда. Във Вашият случай, може да изберете, например, специална нощна лампа „гони-тъмнина“ , която детенцето само да включва вечер. Има дори съвсем мънички, които се слагат в контакта или такива, които прожектират фигурки на тавана. Повечето от тях са със съвсем слаба светлина, която не би пречила на съня. Опитайте и дали любима играчка, вълшебна възглавничка или „чаршафче“ няма да се окаже желаният приятел за сън, който да помага при страховете от тъмното. Една играчка-бухал, например, „вижда“ всичко през нощта и може да „пази“ в мрака. И непременно включете активно и детето в осъществяването на някоя от тези идеи или друга, която то само измисли! Често подобно поведение е само период, който отминава и от самосебе си. Но ако помогнем на мъниците да се изправят пред страховете си с наша помощ, винаги е по-лесно за всички!

Мария Нориега, майка на близнаци, автор на блога “За близнаците” и на книгата Захранване, водено от бебето