Не захранвайте детето преди края на 4-ия месец (17-а седмица). Увлечението към по-ранно захранване е свързано с рискове от задавяне и аспириране на по-гъстата храна, от възникване на хранителна алергия и ранно отбиване, както и от внасяне на някои замърсители и вредни за малкото дете съставки (нитрати, пестициди).

Задължително е на опаковката на храната да е отбелязано, че тя е предназначена за деца от съответния месец.

При въвеждането на нова храна детето трябва да е здраво. Всяко, макар и леко заболяване, води до намаляване на храносмилателната секреция, поради което смилането на храната се затруднява и се увеличава склонността към храносмилателни разстройства. Затова, ако детето се разболее, по-добре временно прекратете даването на нова храна. Започнете въвеждането й внимателно, след като детето оздравее. Децата, родени с ниско тегло, с хипотрофия или с други здравословни проблеми, се захранват по-късно, по-предпазливо и само след консултация с лекуващия лекар.

Въвеждайте новите храни постепенно. Те са по-трудно смилаеми от млякото и храносмилателната система на детето трябва да има време да се нагоди към смилането и усвояването им. Даването изведнъж на по-голямо количество нова храна може да предизвика храносмилателно разстройство.

Започнете с 2-3 чаени лъжички от новата храна, която да е смесена с кърма или адаптирано мляко – с консистенция на боза. В следващите дни постепенно увеличавайте количеството с по няколко лъжички, като за 10 дни ще достигнете до цяла порция, с която да заместите едно кърмене. Всяка нова храна може да се включи през  5-дневен интервал.

След третия вид зеленчук, можете да предложите смесено пюре – 70% от вече давания зеленчук и 30% от новия.

Ако се появят повръщане, диария или обрив, спрете временно новата храна. След 1 седмица опитайте отново, но много внимателно, с по-малка доза храна.

Давайте новите храни с лъжичка. Приучването към хранене с лъжичка става по-лесно, преди да започне никненето на зъбите, когато венците набъбват и стават чувствителни.

Ако детето упорито не приема новата храна, не го насилвайте! Не му я предлагайте 3-4 дни. След това опитайте отново. Бихте могли да пробвате и с друга храна, подходяща за тази възраст.

Преди да отворите бурканчето с готово пюре, измийте го с чиста вода и сапун. Затоплете го в съд с топла вода и го отворете. Следете дали при отварянето капачето ще изпука. Това е гаранция, че бурканчето е херметически затворено и следователно храната е стерилна и безопасна.

Преди да дадете храната на детето, опитайте я с отделна лъжичка, за да се уверите, че е подходяща и не е гореща.

Не слагайте допълнително сол или захар в готовите детски храни.

Не Ви препоръчваме да използвате остатъка от храната при следващо хранене, дори когато е съхранявана в хладилник и особено ако е престояла повече от 4 часа.

Не давайте на детето храна от Вашата чиния и с Вашите прибори! Не забравяйте, че всеки здрав човек може да бъде носител на всевъзможни болестотворни микроби, с които неговият организъм се справя, но срещу които незрелият организъм на малкото дете е безпомощен.

Не допускайте мухи и други насекоми да кацат върху храната или съдовете, с които храните детето. Те могат да са преносители на опасни инфекции!

За приготвяне на пюрета и други храни на бебето избирайте винаги само висококачествени, зрели, свежи, ненаранени, незагнили, екологично чисти продукти. По този начин ще сте сигурни, че детето получи с храната достатъчно витамини и ще избегнете рисковете от храносмилателни разстройства и някои интоксикации.

д-р Диана Димова, общопрактикуващ лекар с педиатричен профил