Това е първият и основен продукт, с който трябва да се сдобият желаещите да започнат да приготвят прости, евтини, безвредни за човека и околната среда и ефикасни домашни препарати. Тя се съдържа в свободно състояние в сока на различни плодове – лимони, вишни, малини, грозде и др. Готовата лимонена киселина, белите кристалчета, които познаваме, се произвежда чрез ферментация на захари под действието на различни плесени, тоест зелена технология. Тя се разтваря лесно във вода. В готварството служи за подкиселяване на салати, супи, за консервиране на сладка от плодове и др. Ето моите предложения за употребата й у дома:

 

Миялна машина:
Почистване и освежаване:

1 л разтвор от 30% (300 г на 1 л вода) излейте директно на дъното на празната миялна машина и я включете да си направи пълна програма, но празна. Това ще почисти миялната от скрити наслагвания и от миризми за дълго време.

Профилактика против котлен камък: 1 л разтвор от 15% (150 г на 1 л вода) излейте директно на дъното на празната миялна и я включете на стандартна програма. За мека вода, напр. гр. София, може да се прави веднъж на 3 -4 месеца. В райони с твърда вода – веднъж в месеца.

Една хитринка: ако имате иноксови тенджери и тигани и не са вече така блестящи, като когато сте ги купили, по време на този цикъл на профилактика ги сложете в миялната, ще се удивите от резултата.

Течност за блясък за изплакване на съдове: Напълнете отделението за препарат за блясък с 15% разтвор и регулирайте индикатора за твърдостта на водата на максимума. При много твърда вода разтворът може да е и 20%.

Съвет: Не приготвяйте повече от 200 мл разтвор наведнъж, няма да Ви е необходим.

 

Пералня:
Годишно почистване и освежаване:

1 л разтвор от 30 (300 г на 1 л вода) изливате директно на дъното на барабана на празната пералня и я включвате на програма на 90°C.Това ще почисти барабана от скрити наслагвания за дълго време, прането ще излиза свежо.

Профилактика против котлен камък: 1 л разтвор от 15% (150 г на 1 л вода) изливате директно на дъното на барабана на празната пералня и я включвате на програма на 60°C. Същият разтвор може да се използва при рутинна профилактика на кафемашината у дома, ако имате такава.

 

Баня и тоалетна
За чист и блестящ фаянс: В празен флакон от спрей разтворете 75 г лимонена киселина в 250 мл хладка вода. Добавете 1 лъжичка препарат за съдове и смесете добре. Тази смес почиства прекрасно фаянса в банята.

Съвет: приготвяйте ограничено количество от тази смес и използвайте на момента, защото е нетрайна, разпадат се компонентите на препарата за съдове.