Синът ми е на 2 години и 5 месеца. Много активно момченце е. Винаги изпълнен с много енергия. Вечер го слагаме да заспи в негова стая, винаги в присъствието на възрастен, към 21:30-22:00 ч., но никога не се случва веднага. Понякога заспива за 30 минути, най-често обаче за 1 час и 30 минути. Че и отгоре! Сутрин се буди към 7:00-7:30, много е активен и изразходва енергия до обяд, след което отново го слагаме да заспива към 13:00-13:30, но заспиването продължава пак в дълъг диапазон. Съзнанието му е изключително будно. Не яде шоколад, не прекалява със сладкото, не гледа телефон, нито телевизия – няма какво да го превъзбужда и да му влияе откъм храна или технологии. Винаги спазваме ритуали и последователност при заспиването – така че не е и до липса на настройка за това какво предстои. Той се върти в леглото, смее се, буйства, става, взима играчки – неудържим е. Дори с повишаване на тона и ясно поставяне на граници не желае да заспи. Обикновено когато сме много остри се разплаква и заспива. Но пак е след час-час и половина въртене, хилосване… Нe вярвам, че това е дълготрайно решение. Не му се събират повече от 8 часа сън нощем (спи непробудно) и около 2 часа сън следобяда. Питам се – какво можем да направим, за да започне да заспива за по-кратък период от време или дори самичък? Тази борба уморява и обостря и двете страни.


На тази възраст най-напред обръщаме внимание на три основни неща:

1. Как е разпределено бодърстването? Когато основният проблем е дълго заспиване, много е важно да разпределяме будуването оптимално – първо 4-5 часа активно бодърстване, през което е важно детето да има достатчъно двигателно натоварване, активни игри, всякакви дейности, включващи повече раздвижвания, песни, танци, детски превозни средства и т.н. През това време също е важно детето да получава достатъчно количество естествена дневна светлина, за да може вечер да има високи нива на мелатонин (мелатонин се разрушава от ярка светлина, но се изработва от серотонин, който се изработва от триптофан под действието на естествена дневна светлина). След това е важно да има около 1часа спокойно бодърстване, което първо включва спокойни занимания и игри (всичко за фина моторика, рисуване, четене на книжки и т.н.), после прибиране на играчки, подреждане на дома и т.н. През спокойното бодърстване е много важно да не работи телевизорът, да няма ярко изкуствено осветление и детето да не играе на всякакви активни възбуждащи игри (вкл. светещи и свирещи играчки). В края на спокойното бодърстване е добре да изградите стабилен ритуал, който е приятен за детето и допълнително ще го успокоява преди лягане.

2. Дали интервалите на будност са подходящи за детето? На тази възраст ако пропускаме момента, когато детето показва сигнали за сън (става по-бавно, по-отнесено, губи интерес към играта), много бързо детето се превъзбужда и изглежда сякаш изобщо не му се спи. При повечето деца на тази възраст първият интервал на будност от сутрешното ставане до дрямката е някъде между 5 и 6 часа. Вторият зависи от първия интервал, но грубо пак е около 6 часа. Ако на детето му се спи, обикнове за малко става по-бавно, отнесено, но ако пропуснем този момент, бързо минава в едно превъзбудено адреналиново състояние, в което изглежда сякаш изобщо не му се спи. За да видим тези сигнали, много е важно да има време за спокойни игри, иначе често ги пропускаме.

3. Дали има добър постоянен ритуал преди лягане. Важно е на тази възраст ритуалът да включва не само книжки и стандартните неща (зъбки, пижамка и т.н.), а и малко време за близък контакт между детето и родителите – може да е гушкане и тихо говорене, обсъждане на събитията от деня или разказване на спокойна приказка за детето. Тези неща е добре да бъдат към края на ритуала.

4. И последно – ако всичко гореизброено е спазено и въпреки това детето на тази възраст заспива дълго – това е въпрос на граници и е добре да се организира среща с психолог, който би могъл да помогне на родителите да се научат спокойно да слагат необходимите граници, без да има нужда от повишаване на тона.

Това е което мога да кажа общо, без да гледам цялата ситуация.

Елена Чапалова, консултант по детски сън