Прощапалникът – защо се прави
Прохождането е много важен етап от развитието. То дава на детето по-голяма самостоятеност и символично означава прохождане на малкото за живота и света. Затова, първата стъпка е съпроводена с празничен ритуал – прощапaлник.

Кога се прави
Ритуалът е добре да се направи, когато детето проходи самостоятелно, до степен, в която е способно напълно само да направи няколко крачки – поне 4-5. Често се случва около първата годинка. Много семейства съчетават двата празника. Решението зависи от индивидуалните Ви предпочитания – дали да искате един или два празника. Няма никакво значение кой ден ще изберете. Попитах в църквата!

Как се прави
След като имаме най-важното условие – детето да е проходило – можем да се подготвим и с останалите атрибути на ритуала.
• На първо място се прави питка
Добре би било майката сама да направи питката, но това не винаги е възможно, затова е напълно допустимо да поиска помощ или да я купи готова. За по-големите ентусиасти, предлагаме рецепта, с която можете да си помогнете. Меси я човек с живи родители.

• Второ важно условие е семейството да се събере. Могат да се поканят и приятели. Числеността на гостите зависи от майката и таткото. Те трябва да преценят дали е удачно да има повече хора или да бъде в тесен кръг.

Снимка от Прощапалника на Филип. Той взе калкулатор за всеобща изненада

• Разбира се, предметите
На ниска масичка или рафтче се поставят предварително подготвени и наречени предмети. Добра идея е детето да не ги е виждало и да няма вече изграден афинитет към определена вещ, за да не се компроментира изборът му. Също така е хубаво да няма много ярки, големи и изпъкващи предмети, от същите съображения.
Предметите се избират така, че да имат връзка с определена професия. Тъй като често забравяме, с времето, как сме ги нарекли, а паметта ни съхранява само избраната вещ – понякога и това се забравя, затова си запишете. През годините професиите се изменят. Навремето са се слагали предмети, свързани с бита на хората и занаятите, а днес съвременните семейства все по-често поставят вещи, отговарящи на технологичния прогрес и модерните професии. Често семействата избират такива професии, които харесват или упражняват. Възможностите са много, а изборът е Ваш.

 

Ето и примерен списък с предмети, от които е добре да сложите не повече от десетина:
Книга –  учител, учен
Химикалка – писател, журналист
Калкулатор – счетоводител, финансист
Молив, четка – художник
Диск – музикант
Маска, кукла –  за артист
Пари – банкер, бизнесмен
Везна – адвокат, съдия
Кубче от конструктор – строител
Черпак – готвач
Топка – футболист, спортист
Лопатка – археолог
Шивашки метър, конец – дизайнер
Отвертка – майстор
Мишка, флашка – компютърен специалист
Бижу –  бижутер
Гребен – фризьор
Лекарски слушалки, термометър – лекар, медик
Корабче – моряк
Количка – шофьор
Огледалце – манекен, модел
Фотоапарат, снимка – фотограф
Пистолетче – полицай
Самолет – пилот
Международен паспорт – допломат, пътешественик
Трикольорна лентичка – политик, държавник
Телефон – административен служител, бизнесмен

• Бял чаршаф или пътечка се постила към предметите. Обърнете внимание да е добре опъната, за да не се спъне малкото човече.
• Питката се взема от майката, която с няколко бодри крачки я показва сред гостите и я търкулва към предметите.
• Детето трябва да тръгне след нея и да стигне до масичката, на която са предметите и да вземе нещо от нея. Изборът е негов, не е добра идея да го водите или да го насочвате. За да може симолично да е самостоятелно и да взема решенията си само занапред. Ако малчо с хване първо за питката – това не се брои за избор, просто е добра поличба.

Майката на Филип

Рецепта за питка
Необходими продукти
брашно  – 1 кг.
захар  – 100 гр.
сода бикарбонат  – 1 ч.л.
сол  – 1 ч.л.
олио  – 3 – 4 с.л.
кисело мляко  – 300 гр.
яйца  – 2 бр.

Приготвяне
Брашното се пресява със содата и солта два пъти. Правим кладенче и в него изсипваме предварително приготвената смес от: кисело мляко, захар, едно цяло яйце и един белтък (жълтъка се оставя за намазване) и олио.
Замесва се меко и еластично тесто.
Тестото се меси върху набрашнена маса, оформя се на питка и след това се оставя да втаса около 1 час.
След втасването се поставя в намазана тавичка. За да бъде по-тържествено питката може да се украси с форми, изработени също от тесто – ромбчета, листенца, краченца и др.
Преди да се сложи във фурната се прави отпечатък на крачетата на бебчето. Може да е съвсем леко и той да не се отбележи, а можем и да украсим питката точно с прекрасните малки отпечатъци на детенцето.
Намазва се с разбития жълтък, набожда се тук-там с вилица и след това се пече в умерена фурна.