For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

Може да чуете отговор на следните въпроси в посочената минута:

15:00 Дъщеря ми проходи и стъпва на пръсти, понякога дори подвити навътре. Ортопедът каза, че няма проблеми. Кога започват децата да стъпват на цяло стъпало?

24:00 Момченцето ми е на 10 месеца и половина. Стои седнал доста стабилно,  слагам го в бънджи за по 10 минути на ден, но не иска да пълзи или да прави опит за вървене. Когато го сложа по корем стои 4-5 минути и започва да плаче. Слагам му крачетата на жабка, но не му харесва. Водихме го 2 пъти на ортопед, няма проблеми. Моля за съвет кога детето е добре да започне да пълзи. Има ли начини за стимулиране?

28:00 Малкият е на 58 дни. От вчера като е по гръб си опъва ръцете рязко настрани и с ужас в очите почва силно да реве. Прави го често, най-силно изразено е на повивалника. Имам чувството, че си мисли, че пропада. Не се дължи на стряскане от силен шум. Кога се израства това?

34:00 Синът ми е на почти 2 години и от няколко дни започна да има периоди през деня, когато мига много силно – прилича на тик. Мислих, че се случва като се умори, защото основно го забелязвам късния следобед и вечер. Но днес го правеше и сутринта. Проверих дали не му пречи косата, но не е това. Не забелязвам очите да изглеждат притеснително.

39:00 Имам въпрос, свързан със страховете. Синът ми е на 1 година и 4 месеца и изпитва неистов ужас от силни шумове. Примери за неща, които го плашат са: миксер / блендер, косачките навън (дори да са надалече), дрелка (по време на ремонт в апартамент далеч от нашия). Ясно ми е, че е нормално да го е страх и да се разстройва, но той започва да трепери, цялото тяло е придружено с писклив плач. Адекватен е, разпознава ме в такива моменти, защото протяга ръце да го взема, но въпреки това конвулсиите продължават. Когато шумът спре или се отдалечим достатъчно от косачката например, той се успокоява сам. Бих искала да знам дали и други деца на неговата възраст реагират по подобен начин. Преди 4 месеца го водихме на психолог, по-скоро за наше спокойствие, т.к. изостава с двигателното развитие и в тази насока с него работиха специалисти и напредъкът е невероятен. Психологът каза, че ментално и емоционално отговаря на възрастта си, просто е много чувствителен, но в рамките на нормалното. Тогава все още не беше правил това, което описах по-горе. Не ми се иска да го водя напразно по кабинети (и тях не ги харесва), затова се обръщам към вас. Ако това поведение не е съвсем нормално за възрастта, естествено ще потърся специалист.

42:00 Бебето ми е на 9 месеца. В момента пълзи 4-опорно и се опитва да се изправя, но не се сеща още, след като лази да спре и да седне. Иначе, ако я поставя пасивно да седне, няма проблем – седи и тръгва да лази. Проблем ли е това и кога да очаквам да се научи?

43:00 Късно прохождане ли е на 1 година и 3 месеца и това повод за притеснение ли е?

44:00 Кога се очаква пълзене и кога е на ред прохождането? Бебчо е на 7 месеца и половина. В тази възраст какво може да се прави, за да се развива добре и как да стимулирам това?

46:00 Препоръчвате ли слагането на бебето в бънджи и проходилка и, ако да, от колко месеца?

47:00 Бебчо е на 8 месеца и половина и повече действа с лявата ръчичка. Какво препоръчвате?

49:00 Има ли някакви по-специални занимания и неща, за които трябва да се внимава, при бебе с хемивертебра?

50:00 Бебенце на 5 месеца. Колко минути на ден е нормално да е по корем. Моето бебе издържа 3 – 4 минути максимум. Слагам я по 2 – 3 пъти на ден. Достатъчно ли е като време? Правя упражнения и за завъртане. За сега два пъти успя от гръб по корем, успява и от корем по гръб, но много рядко го прави.

52:00 Защо децата сядат на W и защо им харесва тази поза?

54:00 Кога трябва да се появи лепетната реч и как можем да стимулираме развитието на речта?

1:03:00 Кога да очакваме бебето да си задържа главата по-центрирано? Крис е на 3 месеца и главичката му е винаги килната настрани, най-често наляво. Какви упражнения да правим за подпомагане на процеса?

1:04:00 Кога започваме да държим бебето по корем? Кога се очаква детето да започне да държи главата си изправена? Масажите от първия ден ли се започват?

1:10:00 Бебето ми е на 2 месеца и по никакъв повод не желае да стои (спи) в креватчето си през деня. Непрестанно иска да бъде гушната, дори и да я приспя и сложа в леглото, тя се буди и търси някой да я вземе.

1:14:00 Какво е мнението ви за бебеносенето и кога е добре да се започне с него?

1:15:00 Детето ми е почти на 2 години и все още говори само по бебешки, имитира някои животни. Проходи на 1 година и 5 месеца, а след това започна да пълзи. Има ли връзка между непоследователните двигателни етапи и проговарянето? Как мога да стимулирам проявата на речта?

1:16:00 Какво мислите за затваряне на бебе на 8-9 месеца в кошара с решетки, която е широка и с килим за пълзене или е по-добре да се пусне бебето свободно из дома. Малкото усвои бързо пълзенето и сядането – на 7 месеца и половина е.

1:21:00 Препоръчвате ли играчки тип уокъри за прохождане?

1:22:00 Бебчо е на 3 месеца, стои по корем и по гръб, редувам ги. Понякога сгъва ръчички в юмрук, опитва се да хване играчка, но не винаги го прави. Гука, усмихва се. Няколко пъти се обръща от корем по гръб, но от гръб по корем му е трудно. Това повод ли е за притеснение?

1:26:00 Преди да родя дъщеря си бях чела, че е възможно да се получат деформации на небцето и зъбите от залъгалките. След като родих правих опити да я закърмя, но неуспешно и започнах да използвам силиконови протектори. Вече е на 5 месеца и все още не мога да ги премахна. Ако продължим с дългото кърмене, възможно ли е да се деформира захапката й силиконовите протектори?

1:28:00 Бебето ми е на 10+++ месеца. Вече пълзи хубаво и се опитва да ходи, пуска си ръцете в кошарката и стои прав сам за няколко секунди. Вчера му купих първите сандали за прохождане. След като не препоръчвате проходилка, как да му стимулирам прохождането? Не иска да върви като го държа, прави го като е сам и се подпира на различни места. А какво мислите за странната “кучешка каишка”, на която много родители водят децата си?

1:34:00 Момиченце на 1 година и 1 месец, винаги е плачела, когато автомобила се движи. Може ли това да е свързано с вестибуларния апарат и с какви упражнения можем да стимулираме?