Наистина най-голямото притеснение и най-често задаваният въпрос за ЗВБ (захранване водено от бебето) е дали няма риск от задавяне. А в действителност бебетата са напълно в състояние да се справят успешно с парченца храна, подпомогнати и от факта, че контролират сами процеса на хранене, без външна намеса. Има дори проучване, че ЗВБ не крие по-голям риск от задавяне, отколкото традиционното захранване с пюрета. Опасността, при което и да е захранване обаче, се крие в предлагането на неподходящи храни, неспазването на правилата за безопасно хранене и ненужни или неправилни намеси от страна на околните. Някои от храните, които крият риск от опасно задавяне дори в по-късна възраст и могат да попаднат или да запушат дихателните пътища са твърдите цели ядки и семки, суровият морков или целина, плодове със семки и костилки или храни с малка кръгла форма (напр. цели боровинки, цели зърна грозде, чери доматчета), така любимите на най-малките пуканки и бонбони… Изключително важно правило е и детето да се храни в присъствието на възрастен, седнало на масата, а не докато играе или върши други дейности.
И не на последно място е добре и ние, като родители, да бъдем подготвени как да реагираме правилно при опасно задавяне, както и при други рискови ситуации, от които никой не е застрахован с малко дете вкъщи.
Иска ми се да отбележа и още нещо – случва се в началото на захранването бебетата да се закашлят, защото все още имат по-силно изразен рефлекс за гадене, който ги предпазва именно от сериозно задавяне. При храненето с пюрета подобни епизоди може да има на по-късен етап при въвеждането на по-едри консистенции или предлагането на парченца. Това всъщност не е задавяне, а закашляне или гадене и е нормален етап от привикването към твърдите храни.

Мария Нориега, журналист, автор на блога “За близнаците” и на
книката “Захранване, водено от бебето – лесно, съвременно, здравословно”