For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

 

0:00 Интро. Лектор: Ива Петкова, консултант по бебеносене и сън, доброволен консултант по кърмене, педагог по образование, с допълнителна монтесори квалификация, ерготерапевт. Майка на три деца и прекрасен човек. Как спи новороденото? Колко дремки има и с какво времетраене? Как да разберем дали сънят му стига? Какво да правим с бебчето в началото? Какви условия на средата е препоръчително да поддържаме за спокойствието и развитието на бебето? Как да успокояваме бебето преди да започнем приспиване?

11:30 Начини на приспиване за новороденото? Защо дремките на новороденото могат да бъдат кратки?

14:05 Бебето от 3 до 6 месеца – какви са разликите с новородените? Какви са интервалите на бодърстване и колко дремки е нормално да има на тази възраст? Растежни скокове. Как да разберем дали детето има проблем със заспиването и как да му помогнем? Баня, гимнастика, масаж, излизане. Какви занимания да правим, за да изпълваме деня на детето пълноценно? Асоциации и навици.

29:00 Бебето от 6 до 9 месеца. Регресия на съня в 8-и месец. Брой дремки, интервали на бодърстване, занимания. Как да се справим с кратките дремки. Дългите и кратките дремки. Удължаването на дрямката или доприспиването. Как да разберем дали режимът на бебето е оптимален? Малко повече за активното и за свободното бодърстване.

47:30 Късното заспиване на бебетата.

49:30 Бебето от 9 до 12 месеца. Какви активности да предлагаме? Какъв е оптималният режим? Как да правим промени в дремките и интервалите? Как се случват преходите? Малко повече за доприспиването и растежните скокове. До колко оказват те влияние върху сънят на детето?

59:20 Бебето от 9 до 12 месеца. Как се променя сънят? За дългите приспивания.

1:12:20 Регресиите, растежните скокове, зъбоникнене, други дискомфорти – какво да правим?