Освен пълният преглед на бебето, педиатърът се информира и за средата, в която ще живее детето – неговата стая, легълце и ако е необходимо дава съвети в тази насока. Уточняват се и детайли около начина на хранене. Лекарят е този, който може да Ви помогне да решите проблеми, свързани с кърменето или храненето, количеството мляко, което трябва да приема бебето на едно хранене, прием на вода. Възможно е той да предпише и медикаменти при нужда, като например витамин D.

Лекарят е този, който на определен етап ще проследи развитието на детето:

дали то се заглежда, усмихва ли се съзнателно,

гука ли,

реагира ли на гласа на възрастния,

дали посяга към играчка и дали я хваща,

може ли да се обръща,

да седи самостоятелно,

да пълзи,

започва ли да се изправя до неподвижна опора,

а по-късно и дали започва да пристъпва встрани, докато проходи самостоятелно.

Малко по-късно в развитието си детето трябва да разпознава името си, да познава назован предмет и да започне да изпълнява прости команди, докато достигне до съставянето на цели изречения.

Не забравяйте – педиатърът, който сте избрали да се грижи за най-ценното нещо в живота Ви – Вашето дете, не е просто лекар, той е човекът, който може да отговори на всички Ваши важни и допълнителни въпроси.

За да е спокоен един родител, трябва да е информиран. Лекарят е този, който трябва да предаде правилната информация, така че младото семейство да е напълно спокойно. От друга страна липсата на достоверна информация, може да доведе до колебания и притеснения у родителите, което пък ги насочва към други източници на информация, които невинаги са утвърдени и достоверни.

Това е и причината, когато избирате педиатър, той да е такъв, на когото вярвате и на чиято преценка се осланяте. След раждането на детето Ви често ще се налага да вземате решения за неговото здраве, а именно в тези ситуации Вашият педиатър трябва да е и Ваш партньор.

Лекарят в детската консултация трябва навреме да прецени причините за евентуално изоставане в растежа и развитието на детето. Той е онзи, който трябва да даде съвети за пълноценно хранене, за масаж и гимнастика, за профилактика на рахита и желязодефицитната анемия, например.

Педиатърът има и активна ключова роля в даването на указания за рационално хранене, наблюдение и оценка изпълнението им. Той е този, който трябва да подпомага повишаването на защитните сили на организма на детето, чрез следене за правилния хигиенен режим на отглеждане, даване на съвети и указания за провеждане на процедури за закаляване и за провеждане на препоръчителни имунизации.

МК “Д-р Щерев”