Здравейте! Бих искала да помоля за мнение. Дъщеря ми в родена, в МБАЛ Света София, на 08.01.2020. Записана е за личен лекар, в Поликлиника България, в която може при всеки преглед да си при различен лекар. До тук добре, но се стигна до драмата с ваксините. На 1-вата консултация, февруари месец, заявих,че искам да й сложат и Ротарикс. Поради извънредното положение, март месец пропуснахме преглед и слагане на ваксини. На 09 този месец дойде лекар на домашно посещение. Тази лекарка каза, че вече е късно за Ротавирус ваксината. И няма да се слага. Във вторник си направих онлайн консултация с лекар от там и ми казаха “да, няма проблеми да се сложи. Сега е моментът. Даже Ви го препоръчвам.”

А в четвъртък, когато отидохме за ваксините, лекарката изстреля, че Министерството не им разрешавало Ротавирус и Морбили ваксините. 3-ма лекари от една и съща частна поликлиника – 3 различни мнения за ваксина, при която трябва да се спазват точни правила. И там няма място за субективно мнение… Или аз бъркам?

Моля за мнение по въпроса, от специалист, свързан с 1 Наум!


Свързахме се д-р Диана Димова от Поликлиника България, за да изясним казуса. Здравното министрество е направило коридор за поставяне на ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ваксини. Тази против Ротавирусен гастроентерит не е от тях, тя е препоръчителна. От няколко години тази ваксина също беше поета от НЗОК и беше безплатна, за тези, които я искат. В момента обаче наредбата не регламентира приема й (временно, заради извънредното полежение), затова ако някой държи да я постави, трябва да си я закупи – или поне съответната й доза (Ако влиза в периода на поставянето й – до 20-а седмица за първа доза, 24-та – за втора доза и след преглед, разбира се). Неприятно е, че заради липсата на изричен регламент от страна на РЗИ се получава такъв казус, но лекарите няма какво да направят, освен да повдигнат въпроса към Министерството, което е направено. Но на този етап няма решение. Относно въпроса Ви, дали е късно – в приложената снимка се вижда до коя дата от раждането на детето Ви, е възможно да се постави първата доза. Тя трябва да се постави най-късно до 20-а седмица.