Пост от групата на 1 наум

Здравейте! Вече доста дълго време изпадам в неприятни за мен ситуации, защото спазвам добър тон. Сестрата на мъжа ми дълги години не е имала възможност да има детенце поради медицински причини. Щастието я е сполетяло преди 6 години и от тогава насам се радва на момченце. Кръжи над него до такава степен, че детето все още ходи до тоалетна с нея. В женската при това. Това го споменавам, за да добиете представа колко вманиачена е по детето си. Срещна нов човек и отново се впусна в опити за инвитро, но все безуспешни. През това време аз забременях и родих. Когато я поканих на погачата на синът ми, за която се постарах много, тя дойде със сина си и дори не седна на масата. Каза му да не взима нищо от това което сме приготвили с таткото. Засегнах се определено, но отново я извиних за поведението й пред себе си, защото тъкмо беше приключил отново безуспешно опитът й за инвитро. Но нещата започнаха да стават все по-драматични откъм намеса от нейна страна. Тонът й е заповеднически във всяка една ситуация. Звъни на брат си да пита как сме облекли детето за разходка и по нейна преценка казва дали да го разсъблечем или не. Не искам да я нараня, но определено трябва да има намеса от моя страна, защото това ме кара да се чувствам зле на моменти. Бихте ли предложили съвет как да процедирам
Отговор от Ивалина Лазарова – майка и част от семейството на 1 наум
Здравейте! Описаната ситуация е много деликатна, а темата много чувствителна. Поведението на Вашата роднина за Вас е неприемливо, а за нея – начин да покаже сама на себе си, че е полезна на някого. Детенцето й вече е голямо и предполагам, че прави опити да заяви себе си и да отстоява своята самостоятелност. Тя пък от своя страна се бори вътрешно със страховете си – да позволи на сина си да расте и също така да забременее. Очевидно е видяла у вас спасяваща ситуация, която да я извади от трудното положение, в което в момента се намира.
Опитвали ли сте да обсъдите темата със съпруга си, да разберете гледната му точка? Споделете му, че не се чувствате комфортно в подобна ситуация, но без да нападате сестра му. Опитайте се да поговорите и с нея, подходете с разбиране. Ако пък успеете да я предразположите да сподели с Вас, може би, ще редуцирате потенциални нови ситуации, които Ви карат да се чувствате некомфортно.