Бих искала да попитам следното – до няколко седмици очаквам първото си детенце. За съжаление, не съм карала варицела и не съм ваксинирана срещу шарката. Много ме притесни това, което проучих – че варицелата може да е много опасна за новородено при евентуално заразяване. Пазя се от всякакви контакти с деца и планувам да е така, но никога не се знае… Няма да предам на детето си антитела, защото нямам такива. Бихте ли посъветвали дали аз самата след раждане по най-бърз начин да се ваксинирам, закупувайки ваксината от чужбина? Така рискът от заразяване все пак намалява… зная, че бебето може да бъде ваксинирано най-рано около първата си годинка. Да се надяваме, че дотогава ваксината ще е налична и у нас… Как бихте ме посъветвали да постъпя в тази ситуация? Кое би било най-разумно? Много благодаря предварително!


Веднага след раждането може да се ваксинирате, ако желаете, с ваксина против Варицела. Това ще е добре както за Вас, така и за детето, защото ще получи защита при естествено хранене. Това важи за всички ваксини. Поставяла съм ваксина против Морбили, паротит и рубеола на неваксинирани майки, непосредствено след раждането.

Но ако не се ваксинирате, също няма нищо страшно. Много хора не са боледували и нямат имунитет, но това не нарушава по никакъв начин техния живот и този на бебетата им. Просто се избягват контакти, особено с малки деца, които посещават детски заведения, а възрастните ще се радват на бебето от далеч – без целувки, особено по лицето и ръчичките. Това е препоръка по принцип, не само за Варицелата.

 Д-р Жанета Демирева