Изгарянията се разделят на:
• Термични – това са всички нагорещени предмети като котлони, ютии, тук влизат и пламъковите изгаряния
• Химически – те се причиняват от киселини и основи, които попадат върху нашата кожа, но трябва да имаме още едно на ум, че тези изгаряния могат и да са вътрешни – при поглъщане на тези химикали!
• Електрически – в бита контактите и електроуредите са причинители на подобни изгаряния. Те са коварни с това, че могат да не нанесат големи поражения по кожата ни, но както знаем електричеството се движи по пътя на най-малкото съпротивление, а в нашия организъм това е кръвта и кръвоносните съдове, които водят до сърцето. Човек, които го е ударил ток, задължително трябва да премине през медицински преглед, защото може да има увреди на сърцето.
• Радиационни – тук слънцето е основен причинител и трябва да знаем, че едно слънчево изгаряне може да бъде с голяма дълбочина.
• Студови – ниските температури са способни да ни изгорят. При децата това не е често срещано, но трябва да знаем, че студът причинява аналогични изгаряния като термичните.

Децата се изгарят най-често с врели течности – вода, супа, чай и др. като това спада към термичните изгаряния.

Какво трябва да направим, ако се случи подобен инцидент и как да окажем първа помощ?
Трябва да действаме бързо и методично
• Да премахнем агента – по най-бързия начин трябва да ограничим и премахнем агента, които причинява изгарянето. Тук трябва да споменем една съществена особеност, когато става дума за изгаряне с врели течности. Премахването на причинителя в конкретния случай не важи толкова за врялата вода, тъй като тя вече е причинила изгаряне, но вече е изтекла, а за дрехите – те се превръщат в един врял компрес, които може да причини допълнителни изгаряния. Затова трябва да запомним, че има ли заливане в вряла течност, трябва незабавно да премахнем дрехите – да ги съблечем срежем или скъсаме!
• Да облеем с хладка вода –  идеята на това действия е да охладим локално мястото на изгаряне, тъй като изгорените тъкани вече са с много по-висока от нормалната телесна температура. Хубаво да облеем поне 5-10 мин, но не забравяйте водата да е хладка, а не ледена.
• Мазеви препарат – всички сме чували, че изгореното обича мазно, но тук има много митове и се допускат много грешки, които допълнително усложняват заздравяването на раната. Полагайте препарати, които са направени специално за лечение на изгаряне – дефламол, пантенол, йодасепт маз. В никакъв случай не импровизирайте с олио, зехтин, масло и други вещества, които имат различно приложение, но не са за третиране на изгаряне.
• Пазете изгарянето чисто – ако нямате с какво да третирате изгарянето го оставете открито, не го покривайте с кърпи, сухи марли, дрехи и др., тъй като тези тъкани първо ще залепнат за мястото на изгаряне, второ ще го замърсят и не на последно място  при отстраняването им ще нанесат допълнителна травма в мястото на изгаряне.

Архив: 1naum.com