Синът ми е на 2 месеца и спи само надясно. Какво ли не пробвах да го науча да спи на другата страна, подпирах с възглавници, хавлии, изчаквах го да заспи, за да го обърна, не става. Той си се отдръпва и намира ниша да се обърне в желаната от него посока. Главата му се деформира и педиатърът каза да употребим ако трябва и сила, но да го приучим да спи наляво. Безсилни сме, моля, дайте съвет!
Освен това по никакъв начин не иска да спи в креватчето, което е до спалнята ни. Сложила съм шарени чаршафи и обиколници, пеещи играчки, не. Щом го сложа, започва да плаче. Дори като е дълбоко заспал и го сложа внимателно и неусетно, се събужда и плаче. През деня спи без проблем в количката, в повивалника, а през нощта – при мен на спалнята.


Отправихме въпроса Ви към Габриела Сивриева, която е дългогодишен кинезитерапевт, работи в Детската университетска болница и ето нейните съвети: “Здравейте, ще се радвам, ако може да помогна. Първо, детето в утробата е свикнало да има ограничители и това са били костите на майката и стените на матката. Добре е да ползвате позиционери първо, за да го задържите в желаното положение и второ за да чувства сигурност. Вие сама казахте, че креватчето не му е удобно. Второто правило е светлината да идва от, във Вашия случай, от лявата страна. Защото децата се обръщат към нея. Трето: правете ежедневен масаж, като наблегнете на врата и гърба на детето. При дъждовно време е добре двукратно през деня да се направи. И четвърто, приучете го да спи по корем, така най-лесно ще му се оправи главата.”

Относно спането по корем, нека да е в присъствие на родител.