For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

0:00 Симона Пейчева – консултант по сън

4:47 Дъщеря ми е на 1 година и 7 месеца – будува нощем по 1 час

Дъщеря ми е на 1 година и 7 месеца и от известно време започна да будува нощем (около час / час и половина). Видимо много й се спи и, докато не мине това време, тя просто не заспива, каквото и да правя (взимам я при нас, люшкам я на ръце, опитвам и в нейното креватче). Като цяло не смятам, че проблемът е в режима: тя се събужда около 07:30 – 08:00, заспива в 13:00 до около 15:00 и после ляга в 21:00 и най-късно в 21:30 е заспала. През останалото време заспива бързо и спокойно. Като цяло е спокойно и разбрано дете. Единственото, с което го свързвам това будуване, е зъбоникнене, но към момента не видях да е започнало да избива ново зъбче. Притеснявам се дали няма да й стане навик да будува всяка нощ.

 

7:39 Бебе на 10 месеца иска само гушкане, кърмене и носене на ръце за приспиване

Моето бебе (10+ месеца) от известно време насам иска само гушкане или носене на ръце, докато не заспи след кърмене вечер (преди лягане) и нощем (напоследък се кърми по 3 пъти). Разбирам, че търси близост и си я получава, но се докарахме до положение, в което нищо освен това не я успокоява. През нощта до към 23:00 – 00:00 часа спи в леглото си и след кърмене започва да плаче, ако тръгна да я оставям в креватчето. Накрая свършваме и двете в спалнята, което автоматично значи, че аз не спя.

През деня в повечето случаи успява да заспи сама, но нощите са кошмарни.

Има два избили зъба отдолу и според мен скоро ще избият още два отгоре.

Терзанията ми са следните:

– дали кърмене / носене се е превърнало в асоциация, при положение че през деня често успява да заспи сама и нощем се буди на 3-4 часа (а не на по-кратки интервали);

– от месец насам отказва залъгалката, която й я давах само за да заспи преди. Дали да се опитам да я върна и ако да – как? Тя ме спасяваше с брат й при заспиване и особено в моментите, когато никнеха зъби. Не е имал проблеми с отказването. Не ми е на всяка цена, но ми се иска да има нещо различно от гърда, което да я успокоява;

– притеснено ми е, че спим с беба в спалнята – не искам да се превърне в ежедневие. Не съм фен, защото знам колко трудно се свиква след това в самостоятелно легло. Успокоявам се с това, че може да е период, но не ми се иска да добива навици и асоциации, които с времето стават по-трудни за отказване.

 

11:41 Бебе на 11 месеца се буди с плач и будува около 1 час през нощта

Бебето ми е на 11 месеца с една дневна дрямка от два часа (сама си махна втората дрямка от 30 минути следобед). От три дни се събужда с плач и будува около час през нощта. С една дрямка е от един месец и до сега не е имала такова будуване, обикновено спи от 8 до 8. Имам съмнение за пореден зъб, който я тормози, и от това да будува, но не съм сигурна.

 

14:00 Приучаване към самостоятелно заспиване без плач и истерии

Съществува ли такова животно като приучване към самостоятелно заспиване без плач и истерии? Казусът е следният: кърмен човек на 1 година и 4 месеца е с проблемен сън още от раждането и все още заспива или с кърмене или с люлеене. Махнах нощните хранения, но качеството на съня не се промени особено. Мотивирах се да започна по-целенасочени опити за самостоятелно заспиване и всъщност два поредни дни успях, но мащабите на придружаващите протести ме притесняват малко. Стратегията ми е да имаме успокояващи дейности преди сън и после да стоя с него в стаята, докато заспи, без обаче да го храня и люлея. На практика това значи, че съм вътре, говоря му, пея песни, обяснявам как всички ще спим, гушкам го и т. н. В моята глава изглежда, че предлагам цялата физическа и емоционална подкрепа на детето и все пак времето преди да заспи прилича повече на екзорсизъм отколкото на приспиване. Факт е, че вече два пъти заспива сам в леглото си и се буди значително по-малко, но е факт и, че преди това плаче почти 30 минути, независимо, че съм там и го успокоявам през цялото време. И реално не знам дали в момента не го травмирам повече отколкото да му помагам. Никога не съм го оставяла да плаче безконтролно, но и наистина нямам идея как да изкореня плавно две толкова силни асоциации, особено, когато го приспивам основно аз и той вече е свикнал на определено отношение.

 

17:45 Сън, режим, приспиване – промяна

Как да разберем дали сега е подходящият момент за промяна? Сън, режим, приспиване.

 

20:41 Сядане по време на сън

Сядане по време на сън. Как да се справя с този проблем? Момичето ми е на 9 месеца и често, докато спи (през деня и през нощта), сяда в леглото и започва да плаче. Започва да се тресе, докато не я гушна. Чудя се дали не успява да слее циклите на сън и има нужда от помощ за заспиване, което към момента е с гушкане и друсане.

 

22:22 Буди се с истерии – плаче, буйства и не позволява физически контакт

Имам момиченце на 3 години. От новородено бебе никога не е спала много спокойно. На всяка дневна дрямка трябва да лежа с нея, за да я успокоя, когато се сепне и събуди, за да се успокои и продължи да спи. Същото важи и за нощния сън. Спрях да я кърмя на 1.3г. с надеждата, че ще започне да спи по-спокойно и да не ме търси да суче за успокоение през нощта, но уви – нямаше успех. Продължи да се буди много често, заменяйки сученето с пиене на вода. Не си спомням конкретния момент, в който нещата ескалираха, но е било около 2 години, когато буденето й се превърна в истерия – събужда се, плаче и буйства, не позволява физически контакт в началото. В следващия момент се дразни, ако не и се обръща внимание. Чела съм , че такова състояние се нарича нощен терор, а и опитът ми показва, че е най-добре да се остави детето да изживее кризата и след това да се успокои, както става при нас. Обикновено заспива,  буди се около 2 часа след това,  минава кризата, успокоява се, заспива и до сутринта спи сравнително спокойно (може да се събуди да пишка, но не е с плач). Надявах се, че наближавайки заветните 3 години кризите ще бъдат израснати, но даже стават по-зле.

 

26:25 Близнаци на 10 месеца все още имат нощно хранене

Имам близнаци на 10 месеца. Хранят се със закуска, зеленчуково-месно пюре на обяд, плодово пюре следобед и готово пюре за вечеря. Нощно време се будят 2 пъти за мляко към полунощ и към 4 – 5 сутринта. Това нормално ли е? Пият мляко за кърмачета преди следобедния си сън към 100 мл. и вечер преди лягане около 150 мл. Вечерят в 19.00 часа. Лягат си около 20.00 часа. Понеже всички ми казват да махам нощното хранене, само че те си изпиват и двата пъти по 210 мл. мляко и според мен са си гладни. Трябва ли да включа някое друго ядене през деня? Те хапват нормално, наддават добре, просто си мислех, че до сега ще сме отказали нощното хранене, а то стана пак 2 пъти.

 

29:57 Бебе на 10 месеца заспива само в раница или в количка

Бебето ми е на 10 месеца. През нощта спи в нашето легло. Ляга към 8 и става в 8 (с много будения и кърмене, вероятно заради зъби). През деня приспиването е страшна мъка (много рев и боричкане), въпреки че се опитвам да имаме две дневни дрямки, но не винаги успяваме. Обедният сън (между 11 и 12) става само в количката навън, а следобедната между (между 3 и 4) само в слинг пак по улиците. Започва да ми тежи. Притеснявам се, че зимата, когато е дъждовно и кишаво много ще ми е трудна тази практика на приспиване. Как да го приуча, поне едното дневно спане да се случва вкъщи. Не харесва биберон. Опитвам се с вечерното приспиване на гърда, да създавам и други асоциации – галя го, тананикам, но през деня не работят, дори когато видимо му се спи. Ориентировъчно написах часовете на дневните дрямки (понякога по рано или по късно се случват) и понякога са разбира се по дълги (до час и половина) или по-кратки (15-20 мин).

35:50 Как се маха асоциация за заспиване кърмене?

Дъщеря ми е на почти 6 месеца (5+++), изцяло на кърма. Започнахме захранване преди 1 седмица. От може би 2-3 седмици започна постепенно влошаване на нощния сън, като до момента вече се буди по 7 пъти на нощ. Когато започна това, си мислех че не й стига кърмата, зъбоникнене или факта че се преместихме в ново жилище. Хранех всеки път и педиатъра препоръча захранване. Да но повечето пъти тя засуква 3-4 пъти и се унася. Тогава ми светна лампичката, че сигурно е направила асоциация за заспиване с кърменето и сега заедно с възможна регресия на съня, нещата са се задълбочили. Изместих вечерното кърмене преди банята, но нещата сякаш стават по- зле. Нощем се опитвам с музиката на която заспива, с люшкане, дори да я оставя малко да се опита сама да се успокои (не приема биберон), но най- често започва рев и не се успокоява и в краен случай отново стигаме до гърдата. Денем се опитвам да спазвам интервали на сън и бодърстване, въпреки че не може да будува повече от 2 часа, защото се преуморява много. Денем почти винаги заспива с рев. Не ми се иска да махаме изцяло нощното кърмене, защото все още е важно за нея. Денем не яде много, разсейва се. Но за да махна асоциацията трябва ли да махна всички хранения? Как се маха, тъй като до момента това което пробвам няма голям успех? Става около 7 сутринта. Преди обед има около 2 кратки дремки, тъй като не може да будува много дълго. Първата се случва и да е навън на разходка. Ранния следобед има по- дълга дрямка – между 1 и 2 часа, но не винаги. Късния следобед има още 1 кратка дрямка. Опитвали сме 3 дневни дремки, но не беше успешно, защото повечето пъти не издържа. Опитвах да удължавам будуването с по 10 минути, но не успях да постигна желаното време. Вечер заспива към 19 – 20 часа. Преди ставаше по 2 пъти нощем в различни часове. Вече започна да се буди от около 22:30 – 23 часа и така през 1-2 часа.

 

43:35 Как да успокоя бебето преди лягане?

Какви трикове мога да използвам за успокояване на бебето преди лягане? Уморява се от игра, започва да мрънка, защото й се доспива. Единственият начин да я успокоя е носене на ръце по 10 – 15 минути. Пробвали сме много неща: книжки, пеене, въртележки в леглото и т.н. Аз й пея, успокоявам я, но има някакъв резултат, само ако я нося междувременно. Когато се успокои, заспива за минута – две – легнали двете на спалнята. Какви са следващите стъпки, за да я науча да заспива в самостоятелно легло, след като сега заспиваме двете на спалнята?

 

48:56 Постоянно се буди и плаче

Синът ми е на 1 година и 2 месеца и от 2 месеца и повече нощният сън е кошмар. Заспива в 19:30 -20:00, но постоянно се буди и плаче, или за биберона или просто така – плаче със затворени очи. Може би сънува кошмари, може да се дължи и на зъби, но това е всяка нощ в продължение на месеци. Вече започвам да се притеснявам, понеже, ако е от зъби, ще е няколко дни, докато избият и ще отмине, но уви – не минава.

 

51:19 Момиченце на 5 месеца заспива почти всеки път с рев

Момиченцето ми е на 5 месеца и все още заспива доста трудно. Почти всеки път е с рев. Смених няколко начина на заспиване, но все още неистово се напъва да плаче преди заспиване. Най-трудно е като сменим обстановката. Само вечерното заспиване е окей и заспива лесно и бързо. Спазваме часовете на бодърстване за нейната възраст и правим по 3 – 4 дремки през деня с различна продължителност. Редува доста често периоди с дълги дремки и кратки дремки.

 

55:47 Все още не е готов да мине на 1 дрямка

Детето ми е на 1 година и 2 месеца. Все още е на 2 дремки, но приспиването през деня започнва да става все по-късно, а мисля, че още не е готов да мине на 1 дрямка. Въпросът ми е как да наглася интервалите на будуване. За сега режимът му е следния: ставане в 7 часа, първа дрямка в 10:40, аз го събуждам в 11:45. За втората дрямка започвам да го приспивам в 15:20, но той заспива в 15:45 и го събуждам в 16:30. Нощният сън започва около 20:45. Има събуждане около 4 часа, но заспива бързо.

 

58:31 Как се отучва дете на 10 месеца да заспива на гърда?

Как се отучва дете на 10 месеца да заспива на гърда?

 

1:03:00 Бебе на 8 месеца редува 2 дремки и 3 дремки

Бебето ми е на 8++ месеца и все още редува 2 и 3 дремки. Ако стане от втора дрямка в 15:30, правя още една към 17:30. Късно ли е и до кога трябва да е последната кратка?

 

1:05:22 Режим на бебе на 4 месеца

Какъв трябва да бъде режимът на бебе на 4 месеца, което има 6 хранения? Първото е в 6 сутринта, а последното е в 9.

 

1:07:00 Режим на бебе на 10 месеца

Какъв трябва да е режимът на бебе на 10 месеца?

 

1:07:41 Бебе на 14 дни будува много

Бебето ми е на 14 дни и будува изключително много. Прави интервали на бодърстване от 2-3 до 4 часа по 2 пъти на ден или повече. На кърма е и, докато е будна е предимно спокойна. Не плаче, просто си гледа. Дали е проблем трудното заспиване и будуването в такъв случай при толкова малко бебче и на какво може да се дължи?

 

1:09:23 Бебе на 1 година и 2 месеца се буди често и се доприспива на гърда или люшкане

Синът ми е на 1 година и 2 месеца. Все още го кърмя на обяд и вечер. Проблемът е, че се събужда твърде често – на час – два за доприспиване на гърда или люшкане. Това се случва дори, когато баща му го приспива (с люшкане). Според вас проблем ли е честото будене и как да го променим?

 

1:10:22 Приспивам сина ми по 2 часа и вечер заспива късно

Имаме проблеми със съня на моя син още от периода, в който започнаха да му никнат зъби. Напоследък приспиването е изключително трудно. Вече се налага да го приспивам по 2 часа и вечерното заспиване се измества все повече – след 23:00. Няма никакви признаци на умора, а напротив – много е енергичен. Няма значение колко се е уморил през деня. Случвало се е да заспи и след полунощ. В момента е с хрема и това също пречи на нощния му сън. Сутрин става около 9 часа. След това има 1 дрямка – 14:00 – 16:00. До скоро заспиваше само през деня, но и това се промени.

 

1:13:41 Бебе на 7++ се опитва да премина от 3 дремки на 2

Бебето ми е на 7++. Опитва се да премине от 3 на 2 дремки, които са с продължителност около 30 – 40 минути. Има и 1 по-дълга около час и половина – два. Не спи след 18:00. Заспива към 20:30 – 21:00 и се събужда към 6 – 7. Нощният сън е стабилен. Въпросът ми е по кое време на деня е добре да бъдат дневните дремки?

 

1:15:46 Бебе на 1 година все още заспива с кърмене и спи в моето легло

Синът ми е на 1 година и все още заспива с кърмене и спи в моето легло. Как да му помогна да се научи да спи в неговото легло? Когато го сложа в неговото легло, се буди и започва с плач. Как да действам в такива ситуации? Вариант е и да го отбия и да го оставям буден, така че да заспива сам. Кой вариант е за предпочитане?

 

1:21:48 Бебе на 6 месеца заспива само на ръце или на гърда

Бебето ми е почти на 6 месеца. Заспива само на ръце или на гърда. Нощният сън е изключително неспокоен и се налага постоянно да бъде успокоявана – на гърда или на ръце. Няма непрекъснат дълъг сън.

 

1:22:34 Бебе на 4 месеца се успокоява на гърда

Бебето ми е на 4+. Спи от 7 до 7 с нерегулярни 3-4 дремки през деня. Как мога да го отуча да заспива на гърда? При приспиване вечер се буди често, а нощем често не суче активно. Само се успокоява на гърда. Как мога да променя това?

 

1:23:26 Как да приспивам 2 деца на различна възраст едновременно?

Как могат да се приспиват 2 деца: на 2 години и 4 месеца и на 1 година? Иска ми се да спят в 1 стая вече. Към момента малкото заспива на бял шум в кошарката, а голямото е на легло и заспива с гушкане и приказка.

 

1:26:24 Буди се много рано

Как се премества сутрешното събуждане от рано към малко по-късно? Кога ранно ставане е наистина рано?

 

Срещата се осъществява с подкрепата на Mustela.