For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

 

0:00 Интро. Лектор: Елена Чапалова, консултант по детски сън https://naninanibebe.com/

6:41 Сънят 0 – 3 месеца

19:08 Сънят 3 – 6 месеца

38:05 Сънят 6 – 9 месеца

49:28 Сънят 9 – 12 месеца

56:51 Сънят 12 – 18 месеца

1:07:40 Бебе на 5м. След регресията към 4м сънят й отново придоби ритъм, но напоследък нещо се обърка. Няма стриктен режим, старая се да следя интервалите за будуване за възрастта й. На смесено хранене е, предстои захранванед, зъбките се успокоиха. Дневен сън – около 3 часа. Преди лягаше към 21ч. и с едно последно хранене в просъница към полунощ. Спеше до 8ч. сутрин (будеше се с гукане и весела). Откакто смениха времето, сякаш всичко се обърка, изместихме всичко, лягания и хранене, но се буди в 4ч. с плач, след това в 6ч. с плач. Не мога да преценя дали се буди или плаче насън. Притеснява ме, че не се наспива, нощният сън е съкратен с 2 часа.

1:09:50 Близнаците ми са на 10 месеца и до сега не съм имала огромна драма със съня им. Заспиват самостоятелно от 4 месечни, спазвам интервалите за сън, нощем се будеха само за хранене, което не ме притеснява. Но от седмица – две, забелязвам две неща. 2 кратки дневни дремки – в повечето дни спят 2 пъти за по 45 – 60 мин. Спазвам интервалите (3 ч. между събуждане и първи сън и 3 ч. 45 мин. между първи и втори сън). Какво да направя, за да удължа съня им? Спят на тихо, тъмно. Преди вечерния сън плачат около 30 мин, щом изляза от стаята. До преди седмица нямаше такъв проблем. Не съм променила нищо нито в режима, нито във вечерната рутина. Опитах да ги слагам малко по-късно, но без резултат. Лягат в 20 ч. и се събуждат към 7ч. със събуждане към 2 ч. за мляко.

1:11:49 Детето ми е на 1г. 10 м. и имам 2 наболели проблема. Спането продължава да е ад, откакто беше на 4 месеца. Спокойните и трудните моменти се редуваха, премина се през събуждане вечер по безброй пъти, което сега вече премина в събуждане по няколко пъти само в малките часове. Има дълбок сън около 3-4 часа. По-големият ми проблем е събуждането по време на обедния сън. Случва се за час сън да става с рев и по 3 пъти. Всеки път го приспивам наново, а понякога изобщо не ме оставя да изляза от стаята и съм прикована при него. Асоциацията за сън е на гърда.

1:13:46 Нощен терор при по-големи дечица. Имам момиченце на 3г. От новородено бебе никога не е спала много спокойно. Даже на всяка дневна дрямка е трябвало да лежа с нея, за да я успокоя, когато се сепне и събуди. Същото важи и за нощния сън. Спрях да я кърмя на 1.3г. с надеждата, че ще започне да спи по-спокойно и да не ме търси да суче за успокоение през нощта, но нямаше успех. Продължи да се буди често, заменяйки сученето с пиене на вода. Около 2г. буденето й се превърна в истерия – събужда се, плаче и буйства, не позволява физически контакт в началото, в следващия момент се дразни, ако не й се обръща внимание. Чела съм , че такова състояние се нарича нощен терор, а и опитът ми показва, че е най-добре да се остави детето да изживее кризата и след това да се успокои, както става при нас. Обикновено заспива, буди се около 2 ч. след това, прави кризата, успокоява се, заспива и до сутринта, спи сравнително спокойно (може да се събуди да пишка, но не е с плач). Надявах се, че наближавайки заветните 3г. кризите ще бъдат израстнати, но даже стават по-зле. Въпросът ми е дали може да се направи нещо в такива ситуации и за такива деца , за да престанат тези нощни истерии? Каква е адекватната реакция в такъв момент? Смея да твърдя, че тя има нормално ежедневние. Някои дни са по- наситени с емоции или с нарушаване на графика, но и в дни, в които всичко е било спокойно и е отпочинала също се случва.

1:17:35 Бебенце на 3 месеца с кратки дневни дремки. Бебенце на 3+. Дневните дремки са около 35 минути. Опитвала съм да го доприспивам след събуждане, но единственият начин да има по-дълга дрямка, е да спи върху мен. Вечер заспива към 20:30, а сутрин се събужда към 8:30.

1:19:06 Как е по-добре да се храни бебето: преди или след сън?

1:20:50 Предстоящ преход към 1 дрямка. Бебе на 11 месеца. Доскоро спеше спокойно нощем, но отскоро се буди и не може да заспи по час – два. Много е изнервена. Маха с ръце и крака, дърпа си косата. Изглежда да иска да спи, но не може. Понякога е в полусън. Ние правим всичко възможно да заспи, но не можем. Ляга около 21:30 и се събужда около 7:30.

1:24:22 Момиченце на 3 месеца. Нощният сън е около 12 часа, спи спокойно. През деня прави големи паузи. Спи около 30-60 минути. В добро настроение е. Трябва ли да променям нещо?

1:25:00 От каква възраст е хубаво бебето да започне да заспива самостоятелно, или да не заспива с кърмене?

1:27:17 Дете на 1 година и 4 месеца се буди в 4 сутринта за игра и заспива с много плач. Дете на 1 година и 4 месеца. Заспива лесно. Наскоро приключихме с кърменето, което също се получи лесно. Напоследък не успявам да се справя със събуждането в 4 сутринта. Отнема по 1 час и много рев да се приспим наново.

1:29:06 Дете на 2 години става много рано сутрин.