Имам сериозен проблем със свекърва ми и се опасявам, че това ще предизвика още по-големи поражения върху брака ми. От появата на дъщеря ми, вече 7 месеца, нейното поведение и отношение към мен се промени коренно. До преди това всичко беше наред, дори бих казала, че се разбирахме прекрасно. Но малката промени това коренно. Постоянно усещам пасивна агресия, когато се виждаме или чуваме. Едно неизказано или по-скоро намекнато неодобрение на начина ми на отглеждане на детето. И това, което е по-лошо, настройване на съпруга ми в тази посока. Буквално чувам думите й през неговата уста и вменения от нея упрек към мен. Явно, защото му е майка, направо му промива мозъка и за неща, за които сме били на едно мнение. Не искам да стават скандали, но това положение ме побърква. И предизвиква постоянни разговори между нас двамата с мъжа ми, които често завършват с това, че не си говорим за известно време. Чувствам се в капан. Истинска безизходица. Какво да правя?


Появата на бебе в семейството неминуемо налага промяна в живота на двойката. Тази промяна, независимо че е хубава,  ще бъде съпътствана от напрежение и дори конфликти понякога. Малкият човек изисква много грижи. Когато има ново бебе в семейството и особено, ако това е първо дете, всички искат да се погрижат по най-добрия начин за него.
Бабите често могат да бъдат доста настойчиви в желанието си да участват в отглеждането на детето. Това е хубаво и може да бъде оползотворено много добре, стига двойката да успява да удържа собствените си граници и да има яснота по отношение на това, че родителите са отговорни и взимат решенията относно възпитанието и отглеждането на детето. Бабите и дядовците са незаменими и е чудесно да бъдат част от живота на внуците си. Казвайте им конкретно от каква помощ имате нужда и как могат да Ви бъдат полезни.
В конфликтни ситуации, по отношение отглеждането на децата и вмешателство на баби и дядовци, е важно двойката да обсъжда разногласията си. Конфликтите са част от съвместния живот. Няма как двамата винаги да сте на едно мнение, но има въпроси, за които е важно да постигнете съгласие. Споровете и караниците по маловажни въпроси от ежедневието са част от процеса, който Ви учи да  можете да вземате общи решения по важните въпроси.  Всеки от двамата партньори има задача да обясни и, ако е необходимо, да конфронтира собствените си родители относно намеса в живота на новото семейство и да не позволява това да се случва. Тъй като една от основните задачи на този етап от живота на двойката е да се обособи и да си очертае границите.

Доротея Панова, семеен терапевт