Не казвайте на никого, че отивате към болницата.
Освен на партньора Ви, на лекаря Ви или на екипа Ви, разбира се. Извън суеверието, ще паникьосате всички наоколо, а те реално няма нито как да Ви помогнат, ното как да помогнат на себе си. Рискувате да дойдат в болницата твърде рано и да настане едно тягостно чакане, което освен всичко друго, често пречи и на медицинския персонал да си свърши работата.

Подсещайте се по-често, че съвсем скоро ще гушнете своето 1 наум.
Постарайте се да не се фиксирате в родилния процес. Често се случва жените да потънем в раждането и да се налага някой да ни напомни, че всъщност всичко това ни води към най-важната среща в живота ни. Това наистина помагам и дава сили и кураж, точно когато са най-необходими.

Ако е възможно, не се разделайте с бебето Ви.
Нека то е с Вас в стаята. Да, може да се чувствате уморена или да се притеснявате от другите момичета в стаята или да Ви е страх да се грижите сама за бебето… Но! За него, а и за Вас, е изключително важно да бъдете заедно колкото се може повече, отколкото се може по-рано. Не пропускайте тези моменти, освен ако не се налага. Няма нито една болница в страната, която умишлено или нарочно да иска да Ви раздели с бебето Ви, ако няма изрични причини за това.

Нека нищо да не бъде на всяка цена!
Искате да родите по определен начин, имате план за раждане и ясна концепция за всичко. Е, животът е това, което се случва, докато правим планове. Които доста често не се реализират. Не страдайте, ако обстоятелствата са наложили малко или голямо отклонение от представата Ви за идеално раждане. Не винаги всичко е в контрола и възможностите Ви. Понякога да приемеш обстоятелствата е проява на по-голяма сила и зрялост, отколкото да се бориш срещу тях.

Говорете за раждането!
Това е едно от най-важните събития в живота на всяка жена. Независимо как е протекло, ще имате нужда да го споделите. Да го изговорите, да го анализирате, да го приемете, да поплачете. Сълзите не винаги са от болка и болката не винаги е нещо лошо. Раждането е едно от малкото събития, които ще Ви убедят в това. Ако изпитвате вина обаче – това не е нормално, потърсете помощ! Заповядайте на безплатните срещи за подкрепа на 1 наум, там говорим за всичко, което се случва след голямата промяна.

Майката на Филип