For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

 

0:00 Интро. Лектор: Елена Дражева, психолог и психотерапевт в център “Мисли различно”.
3:30 Самото начало. Новината за двете чертички – изненада, неочаквано или очаквано събитие. Реакция и емоция. Усещане за вина по време на бременността. Какво означава травматично събитие?
10:00 Как объркващите мисли влияят на психиката ни по време бременността ни? Смърт на близък по време на бременност. Макро и микро травмите. Чувството на гузност. Как различните хора преживяват различните стресови събития. Думите на другите за нас. Нашите страхове и притеснения.
17:00 Различната травма при различните усещания на майката по време на бременността.
23:23 Градивни подходи за коменсиране, обяснение на травмата.
31:00 Раждането и травмата. Болничните действия върху родилката и бебето – как да се държим, за да минимизираме травмата върху нас и върху детето. Първите моменти на бебето и майката след раждането. От какво има нужда детето?
42:20 Каква е травмата за детето след болничен престой и след. Как трябва да се държат майката и таткото, за да премине семейството най-леко през трудности, свързани с травматични събития.
56:00 Караниците пред детето и травмата.
1:10:30 Травмата от следродилна депресия.
1:18:00 Защо ни е важно детето да спи? Проблемите със съня при детето и майката.
1:27:30 От коя възраст травмата се отразява върху детето?
1:40:00 Отбиването и травмата.