Важно ли е лежането по корем при бебетата…

Родителите често се чудят дали дадена препоръка е наистина смислена и важна и доколко фатално ще е, ако не я спазват. Конкретно съветите за лежане по корем са нещо, което искрено Ви съветваме да следвате. Колкото се може по-рано. Още от родилния дом. Дори когато все още малчо има клампа на пъпчето. Колкото по-рано започнете, толкова по-добре ще го приема бебето Ви и толкова по-рано ще започне да задържа главичката си. И обратното, ако закъснеете и поставите за първи път детето по корем след първия месец, то тогава малчо вече ще протестира, ще проявява характер, ще следва естествения си чошевки порив към най-малко съпротивление и ще Ви превърне набързо в една от онези майки, чиито деца просто отказват да стоят по корем, а след това често отказват да лазят, прохождат нестабилно, след това не тичат добре и т.н.

Поставянето на бебето по корем е важна част от всички упражнения, с които родителите ангажират малките човечета от раждането до 1-та година, а и след това. Истината е, че много системи се включват в действие, когато бебето е по корем и ползите от лежането по коремче при бебетата има положителен ефект върху цялостното му развитие. 

Стабилност на мускулатурата на торса, визуално проследяване, ръка-око координация, вестибуларна система, това са основните  сфери, за които лежането по корем е от изключителна важност.

  • Стабилна мускулатура на  торса – когато поставим бебето в легнало по корем положение, това което най-често наблюдаваме е то да повдигне врата и главата си, някои бебета повдигат и краката, и ръцете. Гледката би могла да бъде доста забавна за нас и дори да изглежда, че тази позиция до нищо няма до доведе, повярвайте мускулите се заздрвавята и укрепват точно в тази позиция. Силните и добре тонизирани мускули са от съществено значение за концентрация и внимание. Слабите мускули водят до отслабена/нестабилна стойка на цялото тяло. Това, което можем да наблюдаваме в по-късен етап,като последствие от липсата на адекватна стойка, когато детето е на 3 и 4 години е – да си подпира главата с ръце или глава поставена на масата или чина, недобра координация и внимание.
  • Визуално проследяване – Докато мускулите на бебето укрепват и се засилват, зрителното поле на бебето започва да се изчиства и изравнява. Когато бебето завърта главата си, но мускулите са все още слаби и недоразвити, това води до размазване на образите около тях, защото не могат да се фокусират толкова бързо. Когато мускулите се развиват, поклащането на главата намалява, което позволява на зрителното поле да се изравнява и да стане по-ясно. След това очите и шията започват да работят заедно, за да намират предмети и да определят тяхното местоположение. Това е важно не само за добро зрение, но и за визуално проследяване. Доброто визуално проследяване подобрява уменията за четене и помага на децата да копират информация от книга или бяла дъска.
  • Ръка-око координация – След развитието на основните мускули и зрителното проследяване, идва ред и на началото на координацията между ръцете и очите. Един от първите обекти, които очите виждат, са ръцете. Очите следват движенията на ръцете, подобрявайки визуалното проследяване на детето и подобрявайки движенията на детето, когато виждат на какво са способни ръцете му. Това именно движение е началото на координацията между ръце и очи, което е от съществено значение за уменията за писане, отгръщане на листите на книга, участие в игри в час, по физическо и др.
  • Вестибуларна система – Много по-лесно е мозъкът на бебето да се ориентира за позицията на тялото си, спрямо земята, когато е по корем. Докато са по гръб, гравитацията ги дърпа по начин, който пречи на повечето движения. Когато са по  корем, те са в състояние да устоят на тежестта, като правят неща като повдигане на главата и крайниците, което активира вестибуларната система. Вестибуларната система е отговорна за баланса и координацията. Деца, чиято вестибуларна система не функционира правилно, се борят с координацията, дискриминацията на обектите и дори саморегулирането...
  • Предложения за родители – Когато едно бебе е по корем има много неща които ние родителите може да направим, за да бъде забавно на бебето. Може да го държите с ръка през коремчето и гърдите и да люлеете в  това положение напред-назад, можете да поставите бебето върху терапевтична топка, като придържате цялото тяло с поставена ръка върху гърба. Ако детето Ви е вече по-голямо има подходящи игри, които включват лежане по корем – игра на пропълзяване под различни предмети, препятствия, може да се преструваме на различни животни-четириноги или без крака и др.

Руслана Анастасова, ерготерапевт