Имам един въпрос относно кърменето. Как е възможно да се осъществи кърмене, при положение че жената е с вдлъбнати зърна?


Зависи от това какви всъщност са зърната – някои са плоски, но в края на бременността изпъкват или при дразнение изпъкват, други при дразнение стават плоски. Истински вдлъбнатите зърна остават вдлъбнати при всяка ситуация. Смята се, че последните могат да бъдат коригирани само оперативно и то преди бременността или след периода на кърмене. Но такъв тип се срещат доста рядко.

Все пак хубавата новина е, че бебето в повечето случаи не се нуждае толкова от зърно, за да суче, то де факто се нуждае от гърдата, зърното е ориентир.

Какво може да се направи:

Първата и най-важна мярка е кърменето да започне в рамките на първия един час от раждането, когато бебетата по принцип най-активни, имат силни инстинкти и рефлекси. Гърдата може да се формира (при ареолата или малко по-назад), за да стане удобна за поемане в устата на бебето. Във Вашата ситуация може да е нужно повече търпение и постоянство. Ако бебето не успява да засуче, е важно коластрата да се изцежда и да се дава на бебето – за предпочитане с лъжичка, капкомер или спринцовка. Добра идея е да се избягват бибероните и шишетата – бибероните по своята същност имитират само зърното на майката, но не и гърдата. В случая на плоско зърно или вдлъбнато зърно, майката на практика няма зърно и за майката, и за бебето ще е нужно време да се научат как да се справят в тази ситуация. Предлагането на биберони залъгалки би влошило сериозно и без това трудната ситуация.

Следваща стъпка – това е практикуване на кенгуру грижа или гушкане кожа до кожа. Това стимулира рефлексите на бебето, действа добре и върху лактацията на майката. Бъдете спокойни – първите дни са време за учене. Следим бебето да засуква гърдата – възможно по-дълбоко, да има ритмично сукане и да се чува гълтане. Особено отчетливо гълтане би трябвало да се чува след слизане на млякото. Ако бебето не се справя на гърдата, тогава е нужно да се дохранва. Това може да става с чашка, лъжичка или спринцовка.

Ако бебето категорично отказва гърда, тогава можете да опитате кърмене със силиконови протектори. Много е важно да изберете правилния за Вас размер. Размерът на силиконовото зърно е спрямо размера на Вашето зърно, а не спрямо големината на устата на бебето. Особено внимание обърнете на правилното поставяне на силиконовото зърно. То не се слага просто като шапчица, нужно е да се обърне отвътре навън до половината и да стане като сомбреро, след това се притиска към гърдата и се отпуска. Получава се вакуум и зърното на майката би следвало да влезе вътре в силиконовото зърно. Вдлъбнатите зърна понякога излизат малко, друг път не. В случая използвате силиконовото зърно, за да ориентирате по-добре бебето и то да засуче гърдата по-дълбоко. Използването на силиконовото зърно не е гаранция за успех – при някои двойки майки и бебета се получава чудесно, при други майката споделя за болезнено кърмене (вероятно от разтягане на връзките, които придържат зърното вдлъбнато в гърдата).

Експериментирайте с различни пози и начини за засукване.

Ако нищо от гореизброеното не помогне, винаги остава варианта за хранене на бебето с изцедена кърма. Независимо как бебето получава кърма, тя си остава златният стандарт в храненето на бебетата. Прясно изцедената кърма по нищо не се различава от кърмата идваща директно от гърдата. Замразената губи само част от имунните си свойства. А емоционалната връзка на кърменето може да бъде постигната по много различни начини.

Десислава Пеева, международно сертифициран консултант по кърмене