Какво представлява състоянието?
Най-често до това състояние се стига вследствие на вирусна инфекция. Обикновено се случва до около 4-5-годишна възраст, заради незрялата нервна система, която не може да реагира нормално при рязко повишаване на телесната температура. Състоянието може да се случи еднократно, но в периода от 6 месеца до 4-5-годишна възраст може да се прояви и многократно.
Как разпознаваме състоянието?
Бебето/детето трябва да има повишаване на телесната температура. Вследствие на някаква вирусна инфекция, например, следва повишаване на телесната температура, което може да бъде съпроводено с многократни мускулни спазми и отпускане на мускулите.

Първа помощ при температурен гърч.
Това, което трябва да направим в такава ситуация е максимално бързо да се свали телесната температура. Когато тя падне под 38ºС, температурният гърч ще отшуми. Като мярка за първа помощ, можем да съблечем детето, за да може да отдава температура на околната среда и по този начин тя сама ще спадне. Не се прилагат стресиращи техники като потапяне във вана със студена вода, защото можем да предизвикаме обратния ефект на много рязко сваляне на температурата и преохлаждане. През лятото, когато в помещението е много топло, можем да пуснем вентилатор срещу детето. Друга опция е да сложим студени компреси на челото, под мишниците, в съвките на лактите и коленете, слабините, защото в тези области кръвоносните съдове минават близо до кожата и по този начин кръвта се охлажда. Докато трае температурният гърч, не се препоръчва да даваме медикаменти в устата или свещички, защото бебето/детето може да се задави или да го нараним при самото поставяне на свещички. Когато телесната температура спадне и бебето/детето излезе състоянието на гърч, тогава може да се даде някакво лекарство, ако е съгласувано с педиатъра му преди това. Трябва да имаме предвид, че е възможно бебето/детето да остане отпаднало, тъй като гърчът е неосъзнат спазъм и се хаби много енергия на организма. Когато състоянието отшуми, бебето/детето може да заспи веднага, като в такъв случай, трябва да го обърнем настрани. Ако се случва за първи път, е добре да се обърнем към наблюдаващия го педиатър за съвет. Ако се случва за втори и повече пъти, вероятно вече ще имаме насоки от педиатъра си как да процедираме. Това се израства с течение на времето и не оставя трайни следи. Важно е бебето/детето, по време на гърч, да е в безопасност, далеч от остри предмети или други, които могат да го наранят. За да не нараним детето по време на гърча, не бива да го натискаме и да правим опити да му отваряме устата. Разликата с епилептичния гърч е, че обикновено това състояние се случва в леглото на бебето/детето (тъй като обикновено е съпроводено с някаква история на заболяване) и вероятността да падне внезапно на земята и да си удари главата не е голяма.

Андриан Георгиев, инструктор по Първа помощ
в Училище по първа помощ, FirstAid school