Предвид по-малкото възможности за излизане, много майки даваха превантивно витамин D на децата, с оглед профилактика и имуностимулация. Но е известно, че не е редно да се прекалява с приема. Какви са опасностите, ако се прекали и какъв е максималният прием?

Специално внимание е необходимо за осигуряване потребностите на организма от витамин D. При нормални условия слънцето осигурява синтеза на витамин D в кожата. Количествата, приемани с храната, са малки. Така че дори здравословният, добре балансиран хранителен прием, който осигурява всички останали витамини и хранителни вещества, е малко вероятно да осигури необходимия витамин D, ако тялото не е изложено на достатъчно слънце. През есенните и зимните месеци, когато престоят на открито е по-кратък и слънцето е по-слабо, на възрастните и децата над една година се препоръчва да приемат дневна добавка от 10 микрограма витамин D. Това обаче не означава, че хората трябва да приемат високи дози витамин D. Напротив, няколко казуса показват, че добавката с високи дози, без медицински контрол, е противопоказана за човешкото здраве, тъй като може да доведе до риск за здравето. В случаите, когато е необходим допълнителният дневен прием на витамин D над 20 микрограма (μg) на ден или по-високи дози, това суплементиране трябва да се извършва само под лекарско наблюдение, като се отчита индивидуалният витамин D статус.
Ако има възможност, е добре да се прекарва повече време на открито под слънцето. В условията на самоизолиране и невъзможност да се излиза навън, трябва да се обмисли всекидневен прием на витамин D, за да се осигурят потребностите на организма (за възрастни и деца над едногодишна възраст). Всички кърмачета под една година получават всекидневно витамин D по препоръка на педиатър.
Препоръчва се също и консумиране на храни, богати на витамин D, като например мазни видове риба – сьомга, сардини, херинга, скумрия, риба тон, пъстърва, змиорка; яйчен жълтък, месо, черен дроб и субпродукти, мляко, които съдържат малки количества; обогатени с витамин D масла, естерифицирани маргарини, зърнени закуски, млека за кърмачета. Маслото от черен дроб на треска съдържа много високо количество витамин D, но не се препоръчва при малки деца и бременни жени.

проф. д-р Веселка Дулева, дм,
началник отдел „Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи и главен координатор на Експертен съвет по медицинската специалност „Хранене и диететика“