От какво зависи времето на бодърстване

От възрастта. Колкото по-малко е бебето, толкова по-близки са неговите интервали на будност към нормите. С времето са възможни повече индивидуални разлики.

От продължителността на предишната дрямка/качеството на нощния сън. Ако нощният сън е много накъсан или бебето спи само кратки дремки, то почти никога не успява да будува толкова, колкото е нормално за възрастта му.

От емоционалното и физическото натоварване. Ако имате шумни гости или сте на детска площадка, или в голям мол, бебето получава много по-висока стимулация и има нужда от малко по-кратки интервали на будност.

Много е важно да разберем, че на бебето вече му се спи. Ако бебето вече хленчи, плаче и пищи, това със сигурност означава, че сме изпуснали момента. Преди всичко това бебето обикновено става малко по-бавно, отнесено, губи интерес и се прозява. Наричаме този момент “прозорче” към съня и колкото по-малко е бебето, толкова по-кратък е този интервал. Ако приспиването често е съпроводено от сълзи и неспокойствие, отбележете след колко приспивате бебето и пробвайте следващия път да го приспите 10-15 минути по-рано.

Плач, неспокойно поведение, дърпане на ушите, отказ от гърда са късни признаци и показват, че бебето е преуморено.

За режима също е важно от много ранна възраст да делим будуването на активно и спокойно. Активното е около ⅔ от цялото бодърстване и включва двигателно натоварване спрямо навиците, които детето развива в момента, емоционално стимулиране и достатъчно дневна естествена светлина. Спокойното бодърстване е около ⅓ от цялото будуване и цели да успокоим детето хубаво преди лягане. Спокойното бодърстване е ключът към спокойния сън и на всяка една възраст е важно да се отделя специално време, в което детето може да се успокои хубаво преди лягане. През това време можем да включим спокойни дейности и занимания, повече носене и тактилен контакт. Важно е през това време да няма възбуждащи игри и да не каните гости точно тогава. Светлината е добре да бъде приглушена и да няма работещ телевизор (независимо от това, дали бебето е пред него или в другия край на стаята).

В края на спокойното бодърстване е важно още от първите месеци да създавате кратък ритуал, който се повтаря по един и същи начин. Ритуалът се провежда в стаята, в която спи бебето, от родителя, който го приспива. Важно е ритуалът да е прост и приятен за майката и детето и да не включва никакви действия, които разплакват бебето (почистване на нослето, ушите и т.н.). Тези неща е добре да се правят поне 20-30 минути преди лягане. В зависимост от възрастта, ритуалът може да включва обличане, запалване на нощната лампа, дърпане на пердетата, гушкане с приспивна песничка, книжка, приказка, масаж, тихо говорене за изминалия ден, приспиване на плюшена играчка и т.н.

Елена Чапалова, консултант по детски сън