For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Политика на поверителност.
I Accept

 

Кърмата ми намалява по време на цикъл

7:27 Бебчето ми е почти на 6 месеца. Изключително кърмено, благодарение на Ася Демирева, която вярваше в мен, дори когато аз самата не вярвах. От около месец усещам, че не ми достига кърмата. Цикълът ми дойде за втори път и е възможно да е свързано с това. Усещам, че в тези дни кърмата ми намалява. Пия добавки за увеличаване на кърмата и всичко се нормализира.

Кърмене, контрацепция и забременяване

11:28 Кърмене, контрацепция и забременяване

Пъпки при новороденото

14:35 Пъпки при новороденото

Секцио и слизане на кърмата – кога?

16:00 Какво е важно да имаме предвид за кърменето след секцио. Кога да очакваме да ни слезе кърмата? Как разбираме, че е дошла?

 

Как да засуче по-добре, за да не ми разранява зърната?

17:56 Бебето ми е на 11 дни и зърната ми са разранени. След като се роди, беше на мляко за кърмачета, но вече сме вкъщи и се храним на гърда. За 2 дни обаче успя да ми разрани зърната. Как да й помогна да засуче по-добре?

 

Има ли връзка между кърмаческата стачка и злоядостта?

21:50 Има ли връзка между кърмаческата стачка и злоядостта?

Ще намали ли кърмата ми, ако бебето суче само от едната на хранене?
24:40 Бебето ми суче само от 1 гърда, тъй като заспива на гърда. Има ли вероятност това да причини намаляването на кърма?

 

Имам чувството, че кърмата не стига

26:48 Здравейте! Кърмя със силиконови зърна, защото моите се оформят, но след това веднага се прибират и бебето отказва да засуче. От няколко дни през деня спи по 1 час, а понякога и по-малко. Суче по 10-15 минути от едната гърда, след което заспива. През нощта нямаме такъв проблем. Опитвам се да я храня на поискване, но имам чувството, че не й стига въпреки напишканите и наакани памперси.

 

Отказа кърменето, но си смуче долната устна

28:36 Малко преди да навърши годинка бебето отказа кърменето, но започна да си хапе / суче долната устничка. Вече мина повече от месец и това почти отшумя. Има обаче моменти, в които пак го прави, както и когато заспива. Не се наранява. Не ползва биберон.

Бебето преяжда, връща и хълца

30:08 Бебето ми е на 10 дни. Как да балансираме храненето му, така че да не преяжда и съответно да не връща и хълца? Храни се енергично за около 10-20 минути.

 

Бебе на 4 месеца суче по 1 час

32:38 Бебе на 4 месеца не се “откача” от гърдата. Ако го оставя, може да суче и по час. Как да разбера къде свършва глада и къде започва залъгалката?

Хранене на бебе на 1 година и кърмене – пречи ли кърменето на твърдата храна

34:35 Бебето ми е на 1 годинка. За последните 3-4 месеца е наддал 100 – 150 грама. Много е активен и вече ходи. Възможно ли е кърменето да пречи на яденето на обща храна, защото количеството, което изяжда не е много – около 100 – 150 гр. на хранене?

 

Как обличаме бебето през есента и какви са признаците на охладено дете?

36:15 Как обличаме бебето през есента и какви са признаците на охладено дете?

 

Безопасност по време на сън при бебетата

42:18 Как е по-добре да спи бебе от гледна точка на безопасност – повито, с олекотена завивка, или с чувалче за сън? Настрани или по гръб?

 

Колики при изключително кърмено бебе и храни, които майката яде

43:39 Колики при изключително кърмено бебе – има ли храни, които майката яде и предизвикват колики?

 

Пристрастено кърмаче и връщането на работа

45:51 Детето ми е на 1 година и 8 месеца. Винаги е приспивано на гърда. Суче преди и след сън. Има 16 зъба. След 1 месец ще се връщам на работа и ще го гледа баба му. Не желае АМ или айрян. Как да процедираме със следобедния сън?

 

Ожулване и синини – с какво да мажем?

47:44 Детето ми е на 1 година и 4 месеца. Тича, катери се и пада. Мажа с Цикастела на ожуленото и арника на синините. Има синини и на бузката, но от арниката кожата се зачерви. Трябва ли да се маже по лицето, или не е препоръчително?

 

Тръшкане между 1 и 2 годишна възраст

49:28 Как се справят родителите, когато детето се тръшка, удря се, блъска, вика? Предвид това, че детето не разбира всичко, което му се казва, а някои неща се налагат заради безопасността на детето? Бебешки пуберитет ли е?

 

Бебе на 10 месеца суче активно и все още няма заместено хранене

53:28 Бебето ми е на 10 месеца и мина 12 килограма. Бебето суче често, дори и вечер. Започнахме захранване на 6-я месец. Все още нямаме заместено хранене. Трябва ли да се притеснявам?

 

Често желание на бебето да суче, а има болки в коремчето

56:11 Бебето ми е на 1 месец и продължава да се храни на час и половина. Възможно ли е това да е причина за болки в коремчето? Как да направя така, че да има почивка на стомахчето? Нужно ли е?

 

Колко време след прием на антибиотика можем да продължим с кърменето? Кърмене и глисти?

57:41 Колко време след прием на антибиотика можем да продължим с кърменето? Кърмене и глисти?

 

Захранване, заместено хранене и кърмене

1:01:43 Бебето ми е захранено на 5++ месеца. В момента е на 6+. За момента е захранена с плодове, зеленчуци, месо. Когато започна да ги повтарям, няма голям интерес. Ако откаже твърда храна, минаваме на кърмене. Това грешно ли е? Да настоявам ли да приема повече пюрета? Няма заместен обяд. Наддава нормално.

 

Преварената вода и кърмачето

1:03:15 Преварената вода и кърмачето

 

До каква възраст трябва да мажем тялото на бебето?

1:05:03 До каква възраст трябва да мажем тялото на бебето?

 

Дълга нощна пауза, минимум хранения в денонощие и влиянието върху кърменето

1:06:06 Дългата нощна пауза и храненето на 3 часа първите месеци. Колко е минимумът на храненията в денонощие? Дългата пауза влияе ли на количеството кърма?

 

Увисване на гърдите по време на бременност и кърмене

1:08:20 Увисване на гърдите по време на бременност и кърмене.

 

Разлика в гърдите по време на кърмене и предлагана на едната по-често от другата

1:11:07 Разлика в гърдите по време на кърмене и предлагана на едната по-често от другата.

Бебето ми е на 9 месеца и кърмата ми намалява
1:15:34 Бебето ми е на 9 месеца и се храни с изцедена кърма. Изцеждам се на всеки 3 часа, включително и вечер си навивам аларми. Кърмата ми намаля. Има ситуации, в които правя по 4-часова пауза, но не по мое желание. Например, не си чувам алармата, или трябва нещо да свърша навън. Тези ситуации са редки, но се случват. Бях успяла да достигна до около 800 мл. на ден, а сега вече са около 550 мл.

 

Високо небце и дълбока захапка

1:17:30 Бебчето ми е с високо небце и дълбока захапка. На 4 месеца е и все още се храни дълго на гърда. Очаква ли се да се подобрят нещата? Евентуално да се израстат?

 

Грижа и хигиена на гениталиите

1:22:37 Грижа и хигиена на гениталиите

 

Кърмене с добавка АМ

1:26:29 Бебенце на 3 месеца на смесено хранене. Още през първия месец направих грешката да намеся и адаптираното мляко, смятайки, че бебето ми е недохранено. Към момента е свикнал с шишето. Когато го поставя на гърда суче за малко, след което започва да рита, да се огъва, да се дразни, да се дърпа от гърдата. Как бих могла да премахна добавката и да преминем само на гърда?